Biznis i ekonomijaPreporučeno

Tehnički bankrot Rusije – ‘farsa’

Detalj s novčanice od 500 rubalja; Foto: betexion/Pixabay

Rusija je prvi put u stoljeću zadovoljila tehničke uvjete za bankrot iako je on nametnut i uvjetovan zapadnjačkim sankcijama a ne nestašicom novca u državnim koferima.

Zapad je Kremlj suočio s velikom baražom sankcija koje su naizgled rezultirale većim samoranjavanjem nego ranjavanjem. Jedna od nametnutih kazni uključuje uskraćivanje ruta za plaćanje duga prekomorskim zajmodavcima.

>>>Rusija koketira s bankrotom | Moody’s

Rusija je mjesecima uspješno pronalazila obilaznice, ali je s krajem nedjelje završen jednomjesečni poček na obrok od oko 100 milijuna dolara započet 27. svibnja.

Moskva se tako našla u “tehničkom” bankrotu.

Vis maior

Većina medija i agencija posvećenih gospodarstvu i financijama ističe da je riječ o uglavnom simboličnom događaju.

>>>‘Selektivni bankrot’ Rusije u plaćanju obveza u stranoj valuti | S&P

Interpretaciju da je riječ o bankrotu odbacuje i Rusija, podcrtavajući da novca ima ali da je prisiljena na neplaćanje.

Nacija je prošlog tjedna najavila da će 40 milijardi dolara državnog duga nastaviti plaćati u svojoj valuti, uz kritiku “više sile (lat. vis maior), odnosno odluke Zapada da orkestrira i nametne bankrot.

“To je jako, jako raritetna stvar, gdje vlada ima sredstva ali je na bankrot prisiljena eksternom vladom (Sjedinjenih Američkih Država),” komentirao je Hassan Malik, analitičar državnih dugova pri Loomis Sayles & Company LP, za Bloomberg.

>>>Rusija će se od ‘prisilnog bankrota’ braniti na sudu | ministar

O simbolici, i apsurdnosti, svjedoči i činjenica da vodeće svjetske agencije za ocjenu kreditnog rejtinga neće formalno proglasiti ili prepoznati bankrot jer ih u tome sputavaju europske sankcije, odnosno zahtjev da se ne ocjenjuju ruski entiteti.

“Farsa”

Ruski ministar financija Anton Siluanov u četvrtak je situaciju karakterizirao kao “farsu”.

“Milijarde dolara od izvoza energije svakog se tjedna slijevaju u ruske državne kofere, unatoč žestokom sukobu u istočnoj Ukrajini,” rekao je i ponovio da njegova zemlja ima i novca i volje za podmirivanje dugova. “Svatko može proglasiti štogod želi. No svatko tko razumije što se događa zna da ovo ni na koji način nije bankrot.”

>>>Zavirite u Putinov ‘ratni kovčeg’

Ministar je također ocijenio da zajmodavci generalno ne bi trebali tražiti deklaraciju bankrota na sudu jer Rusija nikad nije predala svoj suvereni imunitet te ne priznaje jurisdikciju stranih sudova.

“Ako u konačnici dođemo do točke gdje se plijeni diplomatska imovina, tada je to jednako prekidu diplomatskih odnosa i ulasku u izravni sukob,” rekao je. “To bi nas stavilo u potpuno drugačiji svijet s totalno izmijenjenim pravilima. Mi bismo u tom slučaju morali drukčije reagirati – i to ne bi išlo pravnim putevima.”

>>>Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini

Rusija je tijekom financijske krize i kolapsa rublje u 1998. godini proglasila bankrot na 40 milijardi dolara unutarnjeg duga. Plaćanje obroka vanjskog duga nije propustila od revolucije u 1917. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] sankcije prošlog su mjeseca rezultirale prividnim bankrotom Rusije s kakvim je sada suočena i Bjelorusija. Analitičari i nepristrani promatrači dvoje može li se […]

Comments are closed.