PreporučenoTech

Temeljito brisanje površina vodom i sapunom dovoljno za sprječavanje širenja koronavirusa | CDC

Foto: Martin Slavoljubovski/Pixabay

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti trebali su smjernice za čišćenje površina u kućanstvu povezane s koronavirusom osvježiti prije puno vremena, rekao je u utorak dekan Škole za javno zdravlje pri Sveučilištu Brown.

“To je nevjerojatno frustrirajuće,” izjavio je Ashish Jha gostujući u talk showu CNBC-a. “Mislim da sam ja prošloga travnja i svibnja, da su mnogi od nas u javnom zdravstvu, počeli govoriti: prestanite s brisanjem površina.”

>>>‘Strah od panike’: WHO prepoznao rastuće dokaze o širenju koronavirusa zrakom

“Uistinu ne razumijem zašto je CDC-u toliko trebalo da bude načisto oko toga. Virus se širi zrakom,” dodao je.

CDC je smjernice o čišćenju površina osvježio u ponedjeljak rekavši da je temeljito pranje vodom i sapunom dovoljno za sprječavanje širenja koronavirusa u kućanstvima. Korištenje dezinficijensa i dalje je preporučeno za unutarnje prostore, domaćinstva i škola, u razdoblju od 24 sata nakon pojave sumnje ili potvrde obolijevanja od covida. “U većini situacija, standardno čišćenje površina sapunom i deterdžentom … dovoljno je za smanjenje rizika od širenja COVID-19,” rekla je u ponedjeljak direktorica CDC-a Rochelle Walensky.

Jha je izrazio šire nezadovoljstvo s nedorečenim ili zbunjujućim preporukama i smjernicama američkih zdravstvenih vlasti.

>>>Trump u veljači: virus ide zrakom, opasniji je od najnapornije gripe | isječci iz knjige ‘Bijes’

“Rekao bih da je u prvih nekoliko mjeseci moglo doći do zbrke, ali do travnja, svibnja prošle godine, postalo je izuzetno jasno da je ovo zračna transmisija,” rekao je. “Frustrirajuće je što to nije uvijek postojano dolazilo od naših federalnih službenika.”