Biznis i ekonomijaPreporučeno

Temeljna inflacija nastavila žariti, ECB zabrinut zbog povratne sprege cijena i plaća

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) u europodručju u ožujku se spustio na 6.9% sa 8.5% u veljači, ali se temeljna inflacija nastavila zagrijavati i zabrinjavati krojače monetarnih smjernica Europske središnje banke (ECB).

Osjetno popuštanje inflacije ponajviše je uvjetovano urušavanjem cijena energenata koje su se lani propele i podivljale uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

>>>Šonje podijelio Balassa-Samuelsonov poučak, četiri važne stvari o inflaciji – gurmansku crticu

Iako se potrošačke cijene hlade, uže mjerilo iz kojeg su isključene nepostojane cijene hrane i goriva nastavlja bilježiti zagrijavanje, s mjeseca na mjesec sa 7.4% na 7.5%.

Porasla je i od središnjih bankara pažljivo motrena temeljna inflacija iz koje su isključene i cijene duhana i alkohola, s 5.6% na 5.7%.

>>>Temeljna inflacija u europodručju u veljači skočila s 5.3% na 5.6% | Eurostat

Neuobičajeno postojano zagrijavanja jezgre izaziva bojazan da se potrošačka očekivanja rasta cijena ukopavaju uz širenje iz proizvodnog na uslužni sektor i druge dijelove gospodarstva.

>>>U siječnju nastavljeno usijavanje temeljne inflacije u europodručju

Suočena s neugodnim trendom većina članova Upravnog odbora ECB-a drži da se stezanje monetarne politike mora nastaviti, iako je neizvjesno hoće li referentne kamatne stope za financijski sustav porasti za 25 ili 50 baznih bodova (0.25% ili 0.5%).

Tržišta procjenjuju da korekcija stope u svibnju izgledno neće biti zadnja u ciklusu uz prognoze da će novac poskupjeti za još 85 bodova.

Povratna sprega cijena i plaća

Reuters piše da je glavna briga ECB-a inflacija u uslužnom sektoru, trenutno na 5.1%, koja se pokazuje prpošnom i tvrdoglavom.

Trend je neugodan jer su troškovi rada glavna odrednica cijena usluga i jer otvara scenarij “začaranog kruga” u kojem rast cijena potiče rast plaća i vice versa te potencijalno okida stagflaciju.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

Drugi značajni čimbenik su cijene hrane koje nastavljaju rasti, a imaju poveći utjecaj na potrošačku percepciju inflacije.

Posljednji podaci sugeriraju da potrošači već mijenjanju navike, dok sve zdušnije traže diskonte i povišice.

Inflacija cijena neprerađene hrane prošlog se mjeseca popela na 14.7%, s 13.9% u veljači.

Plaće u europodručju ove su godine rasle za 5% do 6% i još uvijek hvataju ritam s pulsom inflacije, no njihov je anemičan rast prebrz za ECB jer podrazumijeva dugotrajan i bolan povratak ciljanoj stopi od 2% u srednjem roku.

>>>Philip Lane: još nismo na vrhuncu inflacije cijena hrane

Europsko tržište rada ostaje izvanredno napetim zbog čega se ovog ljeta očekuje široka nestašica radne snage u uslužnom sektoru, što je još jedan faktor s potentnim inflatornim učinkom.

ECB očekuje da će temeljna inflacija do platoa hitati još nekoliko mjeseci, njezino bi osjetno hlađenje moglo stići tek ujesen.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima