Biznis i ekonomija

Temeljna inflacija u europodručju u veljači skočila s 5.3% na 5.6% | Eurostat

Inflacija u europodručju u veljači se povukla skromnije od očekivanja snažeći procjene i oklade o daljnjem stezanju monetarne politike Europske središnje banke (ECB).

Indeks potrošačkih cijena spustio se na 8.5% u poredbi s 8.6% u siječnju i konsenzusom u očekivanjima analitičara o povlačenju na 8.2%.

>>>U siječnju nastavljeno usijavanje temeljne inflacije u europodručju

Neugodno, temeljna inflacija iz koje su isključene nepostojane cijene hrane i energenata s mjeseca se na mjesec popela s 5.3% na 5.6%.

Sprega

Financial Times piše da su aktualni podaci o inflatornim pritiscima s ove i one strane Atlantika neugodno snažni i da bi, u slučaju da središnje banke ne ohlade zaduživanje i potrošače, mogle rezultirati spregom u kojoj se rast cijena i rast plaća međusobno podupiru u za gospodarstvo nezdravoj sprezi.

>>>U veljači neočekivano snaženje inflacije u Francuskoj i Španjolskoj

Analitičari drže da aktualni, neočekivani podaci iz velikih članica; Francuske, Španjolske i Njemačke, ukazuju na postojanije ukopavanja cijena i garantiraju nastavak poskupljenja novca u europodručju i nakon sljedećeg vijećanja ECB-a 16. ožujka kada će banka stopu izgledno korigirati za pola postotnog boda.

>>>Neočekivani rast cijena u Njemačkoj | veljača 2022.

“Mislim da će sokolovi ECB-a današnje podatke iskoristiti kako bi banku pozvali da svoj niz povećanja kamatnih stopa za 50 baznih nastavi u drugom tromjesečju,” rekla je Melanie Debono, ekonomistica istraživačke grupe Pantheon Macroeconomics.

Također je citirala otpornost tržišta rada u eurozoni gdje je stopa nezaposlenosti u veljači ostala na 6.7%.

Izvješće Eurostata bilježi da se inflacija povećala u polovici od 20 članica monetarne unije. Ponajviše u Latviji (20.1%) a ponajmanje u Luxembourgu (4.8%).

>>>Novo povlačenje cijena u veljači; Plenković: preokreće se trend, to je jako dobro

Za potrošače suočene s krizom životnih troškova neugodno, iako je rast cijena energije usporio na 13.7%, najmanju razinu od lipnja 2021. godine, cijene hrane, alkohola i duhanskih proizvoda porasle su za rekordnih 15%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Temeljna inflacija u europodručju u veljači skočila s 5.3% na 5.6% | Eurostat 02/03/2023 […]

Comments are closed.