PreporučenoTech

‘Temperaturne nepravilnosti’ zaustavile cijepljenje u gradovima Bavarske | COVID-19

Foto: KCTV5 News/YouTube

Njemačka je u nedjelju odgodila cijepljenje u nekoliko gradova nakon što su otkrivene potencijalne nepravilnosti u hlađenju i transportu Pfizer/BioNTech cjepiva, javlja Reuters.

“Čitanje podataka s mjerača temperature koji su bili zatvoreni u spremnicima za hlađenje otkrilo je sumnje u pogledu usklađenosti sa zahtjevima lanca hlađenja,” navodi se u priopćenju okružnog ureda Lichtenfels na sjeveru najveće njemačke pokrajine Bavarske.

>>>Liječnik sklon alergijama ‘nasmrt prestrašen’ reakcijom na cjepivo Moderne | COVID-19

Cjepivo Pfizera, koje koristi novu, takozvanu mRNK-a tehnologiju, mora biti pohranjeno na ultraniskoj temperaturi od oko -70 stupnjeva Celzijusa (-112 ° F) kako bi ostalo učinkovito prije slanja u distribucijske centre.

“Cijepljenje protiv koronavirusa ne odnosi se na to tko najbrže cijepi ili tko je potrošio najviše doza. Sigurnost i savjestan rad u korist stanovništva imaju najveći prioritet.”

Oliver Baer

Pfizer je za distribuciju cjepiva dizajnirao posebne spremnike napunjene suhim ledom u kojima se doze mogu držati do šest mjeseci. Cjepivo na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C , uobičajenoj za bolničke hladnjake, učinkovitost može zadržati do 5 dana.

Uz Lichtenfels, cijepljenje su u nedjelju zbog nedoumica odgodili sjevernobavarski gradovi Coburg, Kronach, Kulmbach, Hof, Bayreuth i Wunsiedel.

>>>Dvije doze dvije priče: svjedočanstva sudionika u kliničkim ispitivanjima cjepiva za covid

“Cijepljenje protiv koronavirusa ne odnosi se na to tko najbrže cijepi ili tko je potrošio najviše doza. Sigurnost i savjestan rad u korist stanovništva imaju najveći prioritet,” rekao je Oliver Baer, upravitelj okruga Hof.

Europska unija je u nedjelju službeno pokrenula masovnu akciju cijepljenja protiv COVID-19 u svim članicama. Cjepivo u prvom valu primaju osobe iz ugroženih skupina, dok se šira primjena očekuje sredinom iduće godine.

Comments (1)

  1. […] ‘Temperaturne nepravilnosti’ zaustavile cijepljenje u gradovima Bava… 27/12/2020 […]

Comments are closed.