Biznis i ekonomijaPreporučeno

TerraUSD izgubio paritet s dolarom, bitcoin pao duboko ispod ‘zadnje linije’ obrane

Satira o tulipamaniji Jana Brueghela Mlađeg (oko 1640.) komentar je povijesne bedastoće tijekom koje su tulipani služili kao imovina i sredstvo plaćanja. Slika špekulante prikazuje kao kicoški odjevene majmune od kojih jedan mokri po nekoć vrijednim biljkama, drugi odgovara dužničkom sudu, a jednoga nose u grob; Foto: public domain

Kritpovalute nastavljaju s epohalnim povlačenjem duboko iza “zadnje linije” obrane koju su analitičari i dionici kritpotržišta odredili na 30,000 dolara po virtualnom novčiću bitcoinu.

>>>Bitcoin u slobodnom padu, freakout na tržištu kriptovaluta

Ta najznamenitija, referentna virtualna valuta/imovina, u četvrtak se našla na najnižim razinama u 16 mjeseci uslijed stampeda s tržišta stabilnih kriptovaluta.

>>>Sinkronizirano potonuće bitcoina i hodlera Michaela Saylora | poslovna inteligencija

Na društvenim je mrežama uočljiva upečatljiva psihoza “hodlera” i gorljivih propovjednika bitcoina kakav je računovodstveni prevarant i kripto “evanđelist” Michael J. Saylor.

Gubitak pariteta

Posljednji udarac bitcoinu (BTC) i njegov manjem rivalu etheru (ETH) stiže nakon ovotjedne kapitulacije i taljenja TerraUSD-a, jedne od vodećih svjetskih stabilnih kovanica.

>>>Ether oborio, bitcoin koketira s novim rekordom | kriptovalute

Vrijednost bitcoina u četvrtak se urušila do 25,401.05 dolara, na najnižu razinu od 28. prosinca 2020. godine. “Valuta” je u posljednjih osam radnih seansi izgubila trećinu svoje vrijednosti, ili 13,000 dolara. Novčić ovih dana vrijedi 45% manje nego na početku godine ili dvije trećine manje u poredbi s vrhuncem dosegnutim u studenom 2021. godine kad je kotirao na 69.000 dolara.

>>>Kitovi, Soros i sezonski faktori potpiruju vrijednost bitcoina

TerraUSD, UST u kriptokrugovima, ovog je tjedna kliznuo ispod pariteta (1:1) s dolarom, što je poljuljalo već osupnut moral kriptoinvestitora.

“Kolaps klina (koji) TerraUSD (veže uz dolar) rezultirao je nekim gadnim i predvidljivim prelijevanjem. Vidjeli smo široku likvidaciju BTC-a, ETH-a i većine ALT kovanica,” komentirao je Richard Usher, rukovoditelj OTC (engl. over-the-counter) trgovanja u  BCB grupi usporedivši kripto-egzodus s paničnim povlačenjem novca iz banaka tijekom financijske krize u 2008. godini.

>>>Utopio se rumunjski kripto pionir, zajednica kontemplira izgledni gubitak milijarde u bitcoinima

Stabilne kriptovalute digitalni su tokeni čija je vrijednost vezana uz tradicionalne valute ili imovinu, poput američkog dolara ili zlata. One (u teoriji) služe kao utočišta u doba previranja na kripto-tržištu, stoga je gubitak pariteta značajan jer sugerira gubitak statusa “sigurne luke”.

TerraUSD u četvrtak je kotirao na oko pola dolara ili 50 centa.

Kovanica svoju stabilnost i paritet postiže algoritmom, a ne rezervama, što je čini “decentraliziranom” ali i ranjivom.

>>>‘Prije ili kasnije privatni novac propadne’: guverneri središnjih banaka o bitcoinu, tulipanima

“Terra incident izaziva paniku širom industrije, budući da je Terra treći stabilni novčić svijeta,” komentirao je Ipek Ozkardeskaya, iskusniji analitičar Swissquote Banka. TerraUSD “nije mogao održati svoje obećanje održavanja stabilne vrijednosti u poredbi s američkom dolarom,” konstatirao je.

“Pad imuniteta”, gubitak statusa

Reuters piše da dionici i igrači na kriptotržištu u četvrtak procjenjuju štetu koju je urušavanja TerraUSD-a izazvalo kompanijama ili investitorima i izglede za daljnji “pad imuniteta” na širem tržištu.

>>>Musk nastavlja s velebnim remećenjem kriptotržišta, izazivanjem gnjeva i psihoze ‘bitcoinera’

Aktualno poniranje kriptotržišta značajno je i jer zajedno s njime propada prijeporni argument da je riječ o imovini koja drži vrijednost i služi kao utočište u vremenima kolosalnih korekcija na burzama kakvima svjedočimo od početka godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here