PolitikaPreporučeno

‘Teška večera’ G7

Iranski ministar vanjskih poslova u nedjelju je na iznenađenje mnogih a posebice američke delegacije posjetio francuski obalni grad Biarritz gdje se održava summit lidera sedam vodećih svjetskih gospodarstava. Dužnosnik Bijele kuće je rekao da francuski poziv Mohammadu Javadu Zarifu za razgovore na marginama sastanka predstavlja “iznenađenje” te da nitko iz delegacije nema namjeru sudjelovati u njima.

>>>Trump: I am the Chosen One

Zarif je odmah krenuo na susret sa svojim francuskim kolegom kako bi se informirao o potencijalu za smanjenje napetosti u Zaljevu, ublažavanje američkih sankcija i spašavanje nuklearnog sporazuma iz kojeg se SAD jednostrano povukao direktivom Donalda Trumpa.

Foto: Shealah Craighead/White House

Iran traži dozvolu za izvoz minimalno 700,000 barela nafte dnevno iako bi idealna razina bila 1.5 milijuna barela u zamjenu za nastavak poštivanja sporazuma.

Europski diplomati već dugo ulažu velike napore u nastojanju da održe dogovor i umanje ekonomski pritisak sankcija na Iran. Reuters piše da je Trump na summitu odbio ulogu Francuske kao posrednika te će nastaviti sa svojim inicijativama.

‘Teška večera’  

Američki predsjednik je u nedjelju u izjavama za medije inzistirao da se dobro slaže s liderima G7 iz Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije i Japana, ali drugi izvori crtaju jasne i duboke geopolitičke razlike koje sežu od zbrajanja kolateralne štete zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, preko Irana i Sjeverne Koreje do Rusije čije se vraćanju u elitnu grupu pokazalo najtrnovitijom temom subotnje večere.

>>>‘G6’ Trumpu: vraćanje Rusije u skupinu naprednih ekonomija ‘kontraproduktivno, znak slabosti’

Rusija je iz G8 isključena u 2014. godini nakon anektiranja Krima i podrške pobuni protiv kijevskih vlasti na istoku Ukrajine.

Foto: Shealah Craighead/White House

Europski dužnosnik je pod uvjetom anonimnosti za Reuters naveo kako je razgovor tijekom večere “postao pomalo napet oko ideje da je G7 klub liberalnih demokracija … gledište s kojim se očito nije složio američki predsjednik”. Trump je okupljenima argumentirao da je Rusija ključni igrač u brojnim pitanjima, poput Sirije i Irana te da uključivanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u grupu stoga ima više smisla od njegove izolacije.

>>>Putin i svita iskrivljuju Globalni položajni sustav

U ilustraciji “težine” večere, novi britanski premijer Boris Johnson u subotu je čestitao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu na domaćinstvu. “Dobro ti ide,” rekao je na marginama summita. “Sinoć ti je zbilja dobro išlo, moj Bože, ta je bila teška, dobro si to odradio, uistinu si dobro to odradio”.

Kritika protekcionizma

Johnson je u subotu indirektno kritizirao Trumpa kroz kritiku protekcionizma rekavši kako će pobornici carina “naslijediti krivnju za globalnu recesiju”.

>>>Sve carine Donalda Trumpa

Na protekcionizam je druge lidere upozorio i talijanski premijer Giuseppe Conte koji je Washington pozvao da odustane od prijetnje uvođenja carina na njemačke automobile.

Donald Trump
Donald Trump; Foto: Shealah Craighead/White House

S druge strane, Bijela kuća je najavila jačanje pritiska na Peking. Trump je na konferenciji za novinare rekao kako žali što nije odredio veće carine na čitavu uvoz iz Kine u vrijednosti 550 milijardi dolara.

Kina je kroz medije u petak ujutro američku administraciju podbola da “ustane i pomiriše kavu” i najavila uvođenje dodatnih carina na američku robu. Trump je odgovorio totalnim ratom.