PolitikaPreporučeno

Teški gubici Rusije u bitci na Sjevernom Donjecu, strepnja od ‘pobješnjelog agresora’

Udari ukrajinskog drona na rusku vojnu kolonu; Foto: Xadarov/YouTube

Ukrajinske snage uništile su dijelove ruske oružane kolone dok je pokušavala premostiti rijeku Sjeverni Donjec u Donbasu u kojem su smještene separatističke ukrajinske oblasti čiju je neovisnost predsjednik Vladimir Putin prepoznao neposredno prije invazije na Ukrajinu.

>>>Ukrajinska protuofenziva kod Harkova, potencijalna prekretnica na istočnoj bojišnici

Rusi su u posljednjim danima pretrpjeli munjevitu protuofenzivu u okolici veličinom drugog ukrajinskog grada Harkova koji je nakon dvotjednog granatiranja i bombardiranja iskusio smiraj.

Bitka za Harkov

Novinari Reutersa u petak su potvrdili da ukrajinske snage sada kontroliraju teritorij između Harkova i Sjevernog Donjeca koji vijuga na oko 40 kilometara od Harkova, ugrubo na pola puta do grada Luhanska, središta istoimene separatističke oblasti.

>>>Teški gubici, veliko krvoproliće na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini

Moskva je u petak i subotu nastavila s bombardiranjem naselja i ciljeva sjeverno od Harkova. Vatrogasci su u petak u prvim jutarnjim satima gasili požar u Domu kulture u Dergači, naselju smještenom desetak kilometara sjeverno od grada. Lokalne vlasti tvrde da je zgrada korištena za distribuciju humanitarne pomoći i da su uništene zalihe pelena i hrane za dohranjivanje dojenčadi.

“Ne mogu to nazvati drugačije nego terorističkim činom,” rekao je za Reuters gradonačelnik Vjačeslav Zadorenko. “Oni su željeli udariti bazu u kojoj mi pohranjujemo životne potrepštine i stvoriti humanitarnu katastrofu.”

>>>‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički kolodvor | VIDEO

Zgradu je u četvrtak također pogodio jedan od projektila, u artiljerijskom je udaru ranjen zaposlenik lokalne klinike a mladi je par ubijen u svojem domu, naveo je.

>>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VIDEO

Rusija, koja postojano odbacuje optužbe da cilja civile, kaže da su njezine snage u posljednja 24 sata na području Harkova srušile jedan mlazni borbeni lovac Su-27 i onesposobile naftnu rafineriju Kremenčuk u središnjoj Ukrajini.

Bitka na Sjevernom Donjecu

Ukrajinske zračne snage u petak su objavile videozapis urušenog mosta i uništenja dijelova ruske kolone na rijeci Sjeverni Donjec.

I drugi zapisi podijeljeni na društvenim mrežama sugeriraju ili bilježe teške ruske gubitke u mehanizaciji i ljudstvu.

Iz prvih je izvješća nejasno kada se bitka odvijala.

“Pobješnjeli agresor”

Kremlj svoju invaziju na susjeda karakterizira kao “specijalnu vojnu operaciju” čiji je cilj demilitarizacija, “denacifikacija” i zaštiti stanovništva s ruskom porijeklom u separatističkim oblastima. Kijev i njegovi zapadnjački saveznici drže da je riječ o neprovociranom ratu agresije.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

“Mi ulazimo u novu, dugotrajnu fazu rata,” napisao je u petak u objavi na Facebooku ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, predviđajući “izrazito teške tjedne” tijekom kojih će Ukrajina u obrani od “pobješnjelog agresora” uglavnom biti prepuštena sebi.

>>>‘Strijelac’ Girkin prozvao ruskog šefa obrane za ‘kriminalni nemar’, koketiranje s izdajom

U petak je zabilježen i prvi izravni telefonski razgovor između američkog ministra obrane Lloyda Austina i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojge u kojem je američka strana zatražila neposredni prekid vatre i podcrtala značaj otvorenih linija komunikacije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here