Biznis i ekonomijaPreporučeno

Teško pogođenima u kreativnoj, kulturnoj i event industriji stiže 54 milijuna kuna pomoći | HGK

Tomo in der Mühlen, Tomislav Radoš i Krešimir Partl; Foto: HGK

Ministarstvo kulture donijelo je odluku da će, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom (HGU), s 5.000.000 kuna sufinancirati troškove brzih antigenskih testova u svrhu provedbe koncertnih aktivnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. Struka pozdravlja takve mjere i poručuje kako će i dalje raditi na modelima poslovanja koji čuvaju zdravlje i gospodarstvo.

>>>Kreativci: sad smo svi u ratnom dobu

“Zbog novih uvjeta održavanja događanja, plaćanje testova za posjetitelje novi je trošak koji se nekad prelije na posjetitelje, a nekad na organizatore. Stoga je i više nego dobrodošla pomoć sufinanciranja brzih antigenskih testova koju je najavilo Ministarstvo kulture”, istaknuo je predsjednik Zajednice industrije događanja HGK Boris Kovaček, dodavši kako industrija očekuje daljnji rad na načinima sigurne realizacije evenata.

Ministarstvo kulture je osiguralo 54 milijuna kuna pomoći kreativnim poduzetnicima koji su u 2020. pretrpjeli pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. od najmanje 75%.

S njim se slaže i Tomo in der Mühlen, predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK, koji također poručuje da poduzetnici iz branše podržavaju sve mjere pomoći jer je iznimno važno da industrija događanja funkcionira. „Moramo stalno raditi na poboljšavanju modela prema kojima možemo što bolje organizirati kontrolirane evente. To je jedini način. U suprotnom, ako ne razvijemo modus kako to možemo izvesti i onemogućimo rad, dovest ćemo se u situaciju da neke iznimke, gdje organizatori ne poštuju mjere, postaju češća pojava, a to nitko u industriji ne želi“, naglašava in der Mühlen i napominje kako su upravo eventi velika motivacija i poticaj za cijepljenje mladih.

>>>HZJZ produljio samoizolaciju kontakata i asimptomatskih cijepljenih na 14 dana | nizozemski poučak

U ministarstvu su koncertne programe od interesa za RH definirali kao one u s natpolovičnim sudjelovanjem hrvatskih izvođača, kontinuirane i potvrđene prisutnosti u kulturnom životu zemlje, visoke razine kvalitete, namijenjene različitim dobnim profilima publike. Sufinanciranje se provodi u obliku bespovratnih sredstava, do 50 kuna po provedenom antigenskom testu posjetitelja.

Javni poziv

Inače, 6. srpnja je Vlada RH donijela odluku o dodjeli potpora male vrijednosti za pomoć najugroženijim djelatnostima iz sektora industrije kulturnih i umjetničkih događanja na temelju koje je Ministarstvo kulture i medija objavilo Javni poziv za provedbu Programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenoj industriji kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije COVID-19. U sklopu programa bit će dodijeljeno 54.000.000 kuna poduzetnicima koji su u 2020. godini pretrpjeli pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. godinu od najmanje 75 posto.

Radi se o iznimno važnom poticaju na čijem su ostvarenju intenzivno radile Zajednica kreativnih i kulturnih industrija HGK i Zajednica industrije događanja HGK s Ministarstvom kulture.

“Radi se o iznimno važnom poticaju na čijem su ostvarenju intenzivno radile Zajednica kreativnih i kulturnih industrija HGK i Zajednica industrije događanja HGK s Ministarstvom kulture“, izjavio je Kovaček pa prokomentirao nedavne napise o održanim koncertima nakon kojih je bilo zaraženih. „Već su se održala brojna događanja bez ikakvog širenja zaraze. To pokazuje da je moguće realizirati velika okupljanja na siguran način i da zbog izoliranih slučajeva ne treba stigmatizirati cijelu industriju”, smatra Kovaček.

>>>Komisija predstavila plan za oporavak i transformaciju medijskog i audiovizualnog sektora

Inače, kulturna i kreativna industrija je jedan od sektora koji je najsnažnije pogođen pandemijom. Kod većine poduzetnika iz tog sektora zabilježen je pad prihoda od 90 posto, a kod nekih i 100 posto. Riječ je o branši koja utječe i na mnoge vezane proizvode i djelatnosti, od organizatora različitih manifestacija, agencija, promotora i glazbenih menadžera do svih onih koji se bave najmom i prodajom opreme te proizvoda (catering, scenografija, tiskare, cvjećare, itd.). Procjena je da je industrija događanja u 2019. godini ostvarila promet od 2 milijarde kuna i zapošljavala više od 12 tisuća osoba u vezanim djelatnostima. Povezana je i uz veliki broj slobodnih umjetnika, obrtnika i samostalnih djelatnika, kao i različite tipove djelatnika u kulturi.

Comments (1)

  1. […] Teško pogođenima u kreativnoj, kulturnoj i event industriji stiže 54 milijuna kuna pomoći | HGK […]

Comments are closed.