Biznis i ekonomija

Tesla bilježi najveći kvartalni pad prodaje u povijesti kompanije

Proizvođač električnih automobila Tesla na službenim stranicama javlja da je u prvom kvartalu isporučio oko 63,000 vozila, što je 110 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali 31 posto manje nego u prijašnjem tromjesečju.

Tesla je u prvom kvartalu isporučio oko 50,900 primjeraka svog najprodavanijeg Modela 3 i 12,100 luksuznih Modela S i X. Analitičari su očekivali isporuku 76 tisuća automobila.

Iz tvrtke trend objašnjavaju “masivnim povećanjem” isporuka u Kinu i Europu, gdje su narudžbe pet puta veće od dosad zabilježenih, no nisu uvrštene u kvartalno izvješće. “Mi smo do 21. ožujka, deset dana prije kraja tromjesečja, isporučili tek polovicu ukupnih narudžbi. One su sada pomaknute u drugi kvartal. U tranzitu prema raznim dijelovima svijeta je oko 10,600 automobila.”

>>>Kolosalni gubitak Tesle u prvom kvartalu

Tesla uslijed navedenog očekuje “negativni utjecaj” na kvartalni profit, ali ustraje na prognozi da će kroz godinu isporučiti između 360 i 400 tisuća vozila.

Ako je suditi prema objavljenim podacima, prodaje kupcima najzanimljivijeg Modela 3 ide dobro iako je Trump krajem prošle godine prepolovio iznos poticaja za kupovinu električnih automobila od 7,500 dolara.

>>>VIDEO: Tesla pokrenuo istragu samozapaljenja Modela S u Šangaju

“Inventar Modela 3 u Sjevernoj Americi ostaje izrazito nizak, sa zalihama koje na kraju prvog kvartala mogu potrajati oko dva tjedna, u usporedbi s industrijskim prosjekom od 2 do 3 mjeseca,”  navode iz kompanije.