PreporučenoTech

Testiranje svakog potencijalnog slučaja model za borbu protiv koronavirusa u Europi: WHO

Zagovornica masovnog netestiranja i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić; Foto: Hina multimedija/YouTube

Zemlje novi koronavirus ne mogu pobijediti jednostavnom zabranom kretanja i okupljanja, rekao je u nedjelju stručnjak za izvanredne stanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i dodao da su zdravstvene mjere nužne da bi se spriječilo ponovno pojavljivanje epidemija u budućnosti.

Tweet sa 125 tisuća lajkova je u suštini točan, iako bi bilo poštenije navesti da Njemačka ima kapacitet provođenja 160 tisuća testova dnevno, dok dnevni broj testova ovisi o situaciji i potrebi.

“Ono na što se uistinu moramo fokusirati je pronalazak oboljelih, onih koji imaju virus, i njihovu izolaciju, na pronalazak i izolaciju njihovih kontakata,” rekao je Mike Ryan u intervjuu za BBC.

>>>WHO: testirajte, testirajte, testirajte – VIDEO

“Sad je opasnost sa zabranama … ako ne posegnemo za snažnim javnim zdravstvenim mjerama, kad se te zabrane i ograničenja podignu, bolest bi ponovno mogla skočiti.”

Ryan je rekao da su strategije Kine, Singapura i Južne Koreje, koje su paralelno s rigoroznim zabranama kretanja i okupljanija učinile napor da testiraju svaki potencijalni slučaj model za odgovor na koronavirus u Europi gdje je taktiku prva usvojila Njemačka.

Hrvatski zdravstveni dužnosnici i djelatnici istovremeno govore da su masovna testiranja “bez osnove”.

>>>Ne možeš nabacivat da pratiš epidemiološku situaciju ako držiš da su testovi ‘neosnovani’

“Jednom kad suzbijemo transmisiju, onda idemo za virusom. Mi borbu moramo odvesti virusu,” rekao je Ryan prema citatu Reutersa.

Stručnjak je tijekom intervjua također naveo da smo od sigurnog cjepiva udaljeni najmanje godinu dana. “Cjepiva će doći, ali mi van moramo izaći sada i napraviti ono što se mora napraviti.”