Politika

Thaci uhićen i prebačen u Hag

Kolinda Grabar-Kitarović i Hashim Thaçi; Foto: Ured Predsjednice

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci u četvrtak je uhićen i pritvoren u nizozemskom gradu Hagu gdje će se suočiti s optužbama o ratnim zločinima, javlja Reuters.

Thaci i još trojica bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženi su za nadgledanje ilegalnih zatočeničkih logora u kojima su protivnici pokreta držani u nehumanim uvjetima, mučeni i ponekad ubijani. Tužitelji su u srpnju rekli da Thacija drže odgovornim za gotovo 100 ubojstava civila tijekom rata 1998.-99., dok se kao zapovjednik OVK-a borio protiv srbijanske policije i vojske.

Europska unija u četvrtak je pozdravila njegovu dobrovoljnu predaju i suradnju s “Posebnim sudom za Kosovo” koji je formiran u 2015. godini kako bi procesuirao zločine počinjene tijekom rata za neovisnost.

Sud se vodi kosovskim zakonom, ali ga čine međunarodni suci i tužitelji.

>>>EU pohvalio uredne izbore, pozdravio novu kosovsku vladu

Thaci je u četvrtak, nakon što je obavješten o formalnom podizanju optužnice, podnio neopozivu ostavku i odbacio svaku krivnju. On se već u poslijepodnevnim satima našao na vojnom aerodromu u Prištini odakle je prebačen u Hag i predan Sudu.

Njegov odlazak mogao bi rezultirati političkom nestabilnošću na Kosovu gdje je u 2008. izabran za prvog premijera.