Biznis i ekonomija

thyssenkrupp podnio žalbu na veto Komisije spajanju s Tatom

Njemački industrijski div ThyssenKrupp u četvrtak je priopćio da je europskom sudu podnio žalbu na odluku Europske komisije kojom se blokira njegovo povezivanje s indijskom grupom Tata Steel.

“Žalimo zbog odluke Europske komisije i smatramo je pretjeranom i pogrešnom. Zato smo odlučili podnijeti žalbu”, rekao je član upravnog odbora ThyssenKruppa Donatus Kaufmann.

Europska industrija čelika pogođena je nizom problema, uključujući prekomjerne proizvodne kapacitete, jeftini azijski uvoz i američke carine.

Komisija je blokirala spajanje u lipnju uz obrazloženje da bi “ograničilo konkurenciju i povećalo cijene različitih vrsta čelika”.

>>>Formalni veto na spajanja thyssenkruppa i Tate

Zaključili su također da predložena rješenja ne bi adekvatno ublažila utvrđene probleme.

U žalbi Općem sudu EU-a njemačka kompanija tvrdi da se Komisija pozvala na “restriktivnu definiciju tržišta koja neutemeljeno proširuje područje primjene postojećih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja”.

Bruxellesu spočitavaju i da nije adekvatno razmotrio “strukturalnu važnost uvoza u Europu”.

“Prekomjerni kapaciteti i veliki pritisak uvoza iz Azije stvaraju okruženje u kojem planirano zajedničko ulaganje s Tata Steelom ne bi ograničilo tržišno natjecanje”, tumači čelnik njemačke tvrtke.

U ThyssenKruppu očekuju da će ovu godinu zaključiti s gubitkom.