Tech

TikTok dobio europsku ‘opomenu pred isključenje’

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton; Foto: Lukasz Kobus/EC

Dužnosnici Europske unije prošlog su tjedna društvenoj mreži TikTok zaprijetili dalekosežnim sankcijama jer dopušta širenje štetnog sadržaja.

>>>TikTok zastao s primjenom nove politike privatnosti, ciljanog oglašavanja u Uniji

Europska komisija je upozorila izvršnog direktora TikToka Shou Zi Chewa da se tvrtka odmah mora početi pridržavati pravila Unije ili će se suočiti sa sankcijama.

“Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezazlenih mogućnosti korisnici mogu u samo nekoliko sekundi pristupiti štetnom a nekada čak i po život opasnom sadržaju,” rekao je prošlog tjedna povjerenik Komisije Thiery Breton nakon razgovora s Chewom.

Dodao je da je zabrinut i zbog navoda da se špijunira novinare i da se osobni podaci šalju izvan Europe.

>>>EP usvojio zakone o digitalnim uslugama i tržištima, otvorio put masivnoj cenzuri

TikTok se suočio s nizom problema tijekom svog brzog uspona do konkurentskih društvenih platformi u vlasništvu tvrtke Meta i Alphabet, uglavnom vezanih uz sigurnost i dobrobit svojih mnogobrojnih maloljetnih korisnika.

Akt o digitalnim uslugama

Internetska platforma TikTok, u vlasništvu kineske tvrtke Bytedance, dugo je predmet kritika zbog slabe zaštite podataka svojih mladih korisnika. Također, postoji bojazan da bi kineska država mogla imati pristup podacima na TikToku, što platforma poriče.

>>>Prihodi TikToka od oglašavanja u 2022. veći od združenih prihoda Twittera i Snapchata | izvješće

“Nećemo oklijevati uvesti sve moguće sankcije ako kontrole ne pokažu potpunu usklađenost”, dodao je Breton, podsjetivši na europski Akt o digitalnim uslugama, koji će velike platforme držati odgovornima za kršenje pravila od 1. rujna ove godine.

Novi zakon EU-a također dopušta zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju opetovanog ozbiljnog kršenja pravila koje ugrožava ljudske živote ili njihovu sigurnost.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here