Biznis i ekonomijaPreporučeno

Timelines: što bi bilo kad bi Hrvati imali suverenu središnju banku?

Zgrada Hrvatske narodne banke; Foto: Diego Delso

Za razliku od Hrvatske, Danska ima proaktivnu središnju banku koja je monetarnom politikom omogućila blagostanje gotovo čitavom stanovništvu, ekonomija je zdrava a zaposlenost blizu pune. Boljitak se reflektira u razmjerima privatne štednje koja je prema podacima Danmarks Nationalbanka u listopadu dosegla rekordnih 936 milijardi danskih kruna ili 208,000 kruna (ugrubo podjednako kuna) po odrasloj osobi.

>>>‘Daj mi nešto tog novca, ja želim taj novac’: Trump traži uvođenje negativnih kamata u SAD-u

Tradicionalna monetarna politika i prateće dogme u takvim okolnostima posežu za povećanjem kamatnih stopa, no danska je središnjica u rujnu odbacila tradiciju i ortodoksiju pa negativnu kamatnu stopu za financijski sustav gurnula na – 0.75%, najdublje od svih razvijenih ekonomija.

Kontekst

Za razliku od hrvatskog fikusa, Nacionalna banka Danske je za suverenitetom, negativnim kamatnim stopama i oporavkom od financijske krize posegnula još 2012., pune dvije godine prije ECB-a koji je tada tek počeo smanjivati stope da bi ih ispod nule gurnuo u 2014. Danci otad zadržavaju prednost jer svoju monetarnu politiku zrcale od ECB-a kako bi vrijednost krune prikovali uz euro.

>>>Frederiksen: presuda birača posve je jasna, blagostanje je glavni prioritet u Danskoj

Ako vam je promaklo, jedan od rezultata takve monetarne politike su krediti za poduzetnike i stanovništvo s negativnom kamatnom stopom. Drugim riječima, pojedine danske banke klijentima plaćaju za uzimanje kredita. Primjerice, Jyske Bank, treća po veličini banka u Danskoj, klijentima od kolovoza nudi 10-godišnje hipotekarne kredite uz kamatu od – 0.5%, dok Nordea Bank dugoročne zajmove ne naplaćuje (kamata je 0%).

>>>Komercijalna danska banka uvodi negativne kamatne stope na velike depozite, hipotekarne kredite

Mi vas ostavljamo da probavite navedeno pa se, ako vas volja, u duhu Ricka & Mortyja zabavljate promišljanjem o vremenskoj liniji u kojoj i Hrvatska ima proaktivne pionire od guvernera i suverenu narodnu banku na usluzi poduzetnišvu i građanima.

Pratite nas na Google vijestima