Biznis i ekonomijaPreporučeno

Timmermans: bio bih jako iznenađen kad bi nakon 2040. i dalje postojala značajna rudarska industrija

Frans Timmermans: Foto: Piero Cruciatti/EC

“Borimo se za opstanak,” rekao je u subotu ususret 26. konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) povjerenik Europske komisije za klimu Frans Timmermans.

Riječi upozorenja stižu u trenutku kad dionici i aktivisti od gotovo 200 zemalja potpisnica Pariškog sporazuma iz 2015. godine, koji globalni porast temperatura ograničava na 1.5 stupnja u odnosu na predindustrijska vremena, traže nove, još ambicioznije ciljeve.

U kontekstu aktualne energetske krize koja remeti proizvodne procese i opskrbne lance u Kini i Indiji dok izaziva inflacijske pritiske u Europskoj uniji – a koja je dijelom uvjetovana zelenim politikama – Timmermans je rekao da će industrija ugljena postupno nestati i bez klimatske akcije jer će postati ekonomski neodrživa.

>>>Aktivistički investitor Hohn poveo kampanju za financijsko izgladnjivanje tvornica na ugljen

“Bio bih jako iznenađen kad bi nakon 2040. godine i dalje postojala značajna rudarska industrija,” rekao je.

>>>G7 otpisao ugljen

Kina i Indija, dva najveća svjetska proizvođača ugljena i dalje se oslanjaju na elektrane na ugljen za veliki dio svoje opskrbe električnom energijom. “U vrlo smo konstruktivnom dijalogu s Indijom i Kinom … obje zemlje žele biti dio uspjeha,” dodao je Timmermans prema citatu Reutersa.

Pratite nas na Google vijestima