Biznis i ekonomijaPreporučeno

Tipurić: naše tvrtke trebaju poslati jasnu poruku da rade u interesu svih, a ne samo profita

Laureati; Foto: HGK

“Izuzetno mi je drago što su središnja tema ovogodišnje konferencije klima i klimatske promjene jer pripadaju među ključna pitanja današnjice. U svjetlu prošlotjednih ekstremnih vremenskih prilika čije posljedice vidimo na cijelom Jadranu, kao poticaj za raspravu istaknula bih rezultate znanstvenog istraživanja koje je pokazalo da klimatske promjene imaju kudikamo veći utjecaj u mediteranskom području nego u drugim dijelovima svijeta. U Mediteranu je temperatura porasla 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, dok je globalni prosjek 1,1 stupanj, što nameće brojna pitanja, ali i ono najvažnije – jesmo li u Hrvatskoj spremni za klimatske promjene? Svi mi koji se bavimo društveno odgovornim poslovanjem moramo početi nuditi konkretne odgovore i jače inzistirati na rješavanju tog pitanja”, poručila je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore Marija Šćulac Domac otvarajući 11. konferenciju o DOP-u u organizaciji Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj uz HGK kao glavnog partnera.

>>>Društveno odgovorno poslovanje hrvatskih tvrtki nova strateška odrednica HGK

Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i HGK dvanaesti put provode i natječaj za ocjenjivanje društveno odgovornih praksi hrvatskih poduzeća, Indeks DOP-a. Mogućnost sudjelovanja u ocjenjivanju imala su sva poduzeća koja su u protekloj, 2018. godini, zadovoljila kriterije poslovne solventnosti. U kategoriji velikih poduzeća dobitnik je AD Plastik, u kategoriji srednjih nagrađen je HiPP Croatia, u kategoriji malih nagrada je otišla Media Valu, dok je u kategoriji javnih poduzeća laureat tvrtka Odašiljači i veze.

Izaslanik predsjednice RH Darko Tipurić i predsjednik uprave AD Plastik grupe Marinko Došen; Foto: HGK

Četiri su kompanije nagrađene i po pojedinim područjima. Tako je za područje Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini dobitnik Heineken Hrvatska, nagrada za područje Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem otišla je Ericssonu Nikoli Tesli,  za područje Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom dobitnik je Dvokut ecro, a za područje Društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava INA – industrija nafte.

“Naše tvrtke trebaju unaprijediti svoje prakse, formalizirati ih i poslati jasnu poruku da rade u interesu svih, na stvaranju društvene vrijednosti, a ne samo profita. Tu mora pomoći i država stvaranjem regulatornog okvira i osnaživanjem institucija. To je dug našim budućim generacijama,”

Darko Tipurić

Uvidom u listu onih poduzeća koja su popunila upitnik Indeks DOP-a i prošle i ove godine, što predstavlja temelj za određivanje dobitnika u kategoriji Najveći napredak u odnosu na prethodno razdoblje, komisija je nagradu dodijelila poduzeću Vinag.

Predsjednica upravnog vijeća HR PSOR-a Ivana Budin Arhanić kazala je kako je iznimno zadovoljna odazivom gospodarstva jer je više od 100 tvrtki ispunilo upitnik Indeksa DOP-a. “U traganju za razvojnim putevima koji bi uravnotežili poslovni uspjeh i zaštitu okoliša, HR PSOR već 23 godine aktivno djeluje na stvaranju okvira održivog razvoja. Važno je da taj okvir bude poticajan za one poduzetnike koji imaju pozitivan odnos prema okolišu i društveno odgovorno posluju”, rekla je Budin Arhanić, dodavši da se klimatskim promjenama ne bavimo dovoljno ozbiljno.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman pohvalio je nastojanja HR PSOR-a i HGK da putem konkretnih aktivnosti pridonesu što učinkovitijem ostvarenju ciljeva održivog razvoja u sklopu Agende 2030.

Gordan Grlić-Radman
Gordan Grlić-Radman; Foto: HGK

„Suština te svjetske razvojne agende odražava se već u njenu nazivu – Promijenimo naš svijet. Predstavlja ključnu globalnu političku platformu za provedbu održivog razvoja, a to je ključno pitanje, svojevrsno biti ili ne biti čovječanstva. Hrvatska je u skupini država koja se snažno zalagala da ciljevi održivog razvoja budu univerzalnoga karaktera i te ciljeve promatramo kao bazu za vlastiti razvoj. Tijekom svih faza izrade ciljeva zalagali smo za vladavinu prava, dobro upravljanje, zaštitu prava ranjivih skupina te zaštitu mora i oceana. Sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da su sva ta područja našla svoje mjesto u agendi. Njome smo kolektivno iskazali odlučnost da u idućim godinama čovječanstvo oslobodimo siromaštva, a svoj planet učinimo sigurnim“, naglasio je Grlić-Radman, osvrnuvši se i na hrvatski Dobrovoljni nacionalni pregled rezultata provedbe 17 ciljeva, u koji je HGK uključila i primjere dobre prakse domaćih tvrtki.

>>>Više od 200 brendova bojkotira Crni petak u Francuskoj: Le Parisien

Izaslanik predsjednice RH Darko Tipurić istaknuo je da će ova konferencija dodatno ojačati praksu društveno odgovornog poslovanja koje je neodvojivo od korporativnog upravljanja. „Ono je ključ za ostvarivanje ravnoteže između ekonomskih ciljeva i interesa šire zajednice. EU je prepoznala važnost konvergencije DOP-a i korporativnog upravljanja kao ključnoga elementa izgradnje povjerenja građana prema jedinstvenom tržištu. Indeks DOP-a učinio je pionirske korake po tom pitanju, ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. Naše tvrtke trebaju unaprijediti svoje prakse, formalizirati ih i poslati jasnu poruku da rade u interesu svih, na stvaranju društvene vrijednosti, a ne samo profita. Tu mora pomoći i država stvaranjem regulatornog okvira i osnaživanjem institucija. To je dug našim budućim generacijama“, zaključio je Tipurić.

Foto: HGK