Politika

Tisuće prosvjeduju ispred rezidencije Netanjahua u Jeruzalemu: ‘vrijeme ti je isteklo’  

Benjamin Netanyahu; Foto: Joyce N. Boghosian/White House

Tisuće Izraelaca u subotu se okupilo ispred rezidencije premijera Benjamina Netanjahua u Jeruzalemu iskazujući gnjev i nezadovoljstvo odgovorom na pandemiju koronavirusa.

Prosvjednici su mahali izraelskim zastavama i pozivali premijera na ostavku dok je na pročelje zgrade projicirana poruka: “Vrijeme ti je isteklo’.

>>>Grabar-Kitarović i Netanjahu izrazili spremnost za nadogradnju strateških odnosa

Građanska previranja u Izraelu jačaju u posljednjim tjednima uslijed nezadovoljstva i percepcije da vlada nije učinila dovoljno za pomoć ljudima i biznisima čija je egzistencija ugrožena mjerama za suzbijanje koronavirusa.

Netanjahu već godinama trpi optužbe zbog korupcije, što on na sudu i u medijima osporava. Njegova konzervativna stranka Likud u subotu je prosvjede nazvala “pobunom ljevičara” i za njihovo potpirivanje okrivila popularni Channel 12 News.

Iz stranke su rekli da taj i drugi ulijevo ustrojeni mediji “čine sve što mogu kako bi ohrabrili prosvjede krajnje ljevice.”

>>>Graditeljstvo, brodogradnja.., upravljanje vodama u tête-à-tête susretu Grabar-Kitarović i Rivlina

Reuters izvještava da su Izraelci u subotu prosvjedovali u različitim dijelovima Jeruzalema, građani su započeli s redovitim okupljanjima na mostovima i čvorištima autoputova širom zemlje.

Jedna od prosvjednica u Tel Avivu, Yael, kaže da je izgubila posao u restoranu ali da pomoć od vlade stiže sporo. “Pomislila bih da bi ovakva kriza kakva se događa jednom u životu Netanjahua mogla natjerati na djelovanje, ali nije. Kad je dosta, dosta je,” rekla je.

Izrael je mjere za suzbijanje koroanvirusa počeo opuštati u svibnju nakon što je djelomično zaključavanje ekonomije smanjilo dnevni broj novooboljelih. Kao u drugim dijelovima svijeta, virus se nakon popuštanja mjera vratio u snažnom drugom valu ali desnica oklijeva oko novih restrikcija jer je popularnost Netanyahua zaronila ispod 30%.

Stopa nezaposlenosti u Izraelu ovih dana oscilira na oko 21.5%, uz očekivanja o padu bruto domaćeg proizvoda za 6% na godišnjoj razini.