Biznis i ekonomijaPreporučeno

Titani europskog nogometa traže ‘Superligu’; Gary Neville: to je ‘čista pohlepa, apsolutna sramota’

Dvanaest europskih nogometnih klubova u nedjelju je najavilo inicijativu za osnivanje “Superlige” otvarajući velebnu bojišnicu s Union of European Football Associations (UEFA) koji organizira basnoslovno lukrativnu Ligu prvaka. Najava je izazvala neposredne i žestoke osude političara i nogometnih vlasti širom Europe.

>>>Kapitulacija ‘superligaša’

Lideri inicijative su Manchester United, Real Madrid i Juventus kojima je po deklaraciji nauma UEFA zaprijetila isključivanjem iz domaćih i međunarodnih natjecanja.

Uz spomenute klubove, alternativu Ligi prvaka podržavaju sudionici FA Premier lige Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal i Tottenham Hotspur. Španjolski su predstavnici Barcelona i Atletico Madrid, a talijanski AC Milan i Inter Milan.

>>>FIFA i UEFA superligaškim secesionistima: ili ste unutra ili ste vani

“Secesionistička” grupa, u kojoj je uočljiv izostanak francuskih i njemačkih klubova, najavila je da želi okupiti 15 članova osnivača i organizirati natjecanje s ukupno 20 timova. Pet dodatnih klubova biralo bi se svake sezone kroz kvalifikacijska odmjeravanja. Prvih je 12 klubova izrazilo spremnost za stvaranje zajedničkog fonda vrijednog 3.5 milijardi eura koji bi se koristio za infrastrukturne projekte i sanaciju utjecaja pandemije.

>>>Burilović: sport daje puno više nego što ulažemo; Mateša: radi se o industriji, voljeli mi to ili ne

“Mi ćemo nogometu pomoći na svakoj razini i globalno ga dovesti do mjesta kakvo zaslužuje. Nogomet je jedini globalni sport u svijetu s više od četiri milijarde poklonika i naša je odgovornost, kao velikih klubova, da odgovorimo na njihove želje,” rekao je predsjednik Real Madrida i prvi predsjednik “Superlige”, Florentino Perez.

“Apsolutna sramota, čista pohlepa”

Krovna svjetska nogometna organizacija, FIFA, u nedjelju je rekla da ne odobrava “zatvorenu i odmetničku europsku ligu izvan međunarodnih nogometnih struktura”. Slična su gledišta u prvim reakcijama iznijeli francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Johnson.

Najava o formiranju “Superlige” stigla je neposredno ususret današnjem predstavljanju planova UEFA-e o proširenju i restrukturiranju Lige prvaka. Udruga je u zajedničkoj izjavi koju su potpisali nacionalni nogometni savezi iz Engleske, Španjolske i Italije, najavila da će protiv inicijative koristiti “sve dostupne mjere”.

>>>Konferencija rezimirala velebni gospodarski značaj, višedimenzionalnost sporta | VIDEO

“Dotičnim klubovima bit će zabranjeno igranje u bilo kojem drugom natjecanju na domaćoj, europskoj ili svjetskoj razini, a njihovim igračima mogla bi se uskratiti prilika da predstavljaju svoje nacionalne momčadi,” rečeno je u izjavi. “Zahvaljujemo onim klubovima u drugim zemljama, osobito u Francuskoj i Njemačkoj, koji su odbili ovu inicijativu. Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare na zajedničku borbu protiv takvog projekta ukoliko on bude najavljen. Taj ustrajni osobni interes nekolicine traje predugo. Što je previše, previše je.”

Uz nacionalne nogometne saveze širom Europe, među prvim istaknutim kritičarima “Superlige” je legendarni nogometaš i bivši kapatean Manchester Uniteda Gary Neville koji je prijedlog nazvao “apsolutnom sramotom” uz ocjenu da su vlasnici klubova iza inicijative motivirani “čistom pohlepom”.

Kontekst

Naklapanja o osnivanju alternative Ligi prvaka traju godinama, a ponovno su aktualizirana u siječnju ove godine nakon što je nekolicina izvora izvijestila o postojanju dokumenta koji crta konture “Superlige”.

>>>Schinas: ‘Superliga’ je protivna ključnim europskim vrijednostima

Bivši predsjednik Barcelone, Josep Maria Bartomeu, u listopadu je naveo da je njegov klub prihvatio inicijativu. Izjava je već tada FIFA-u i UEFA-u potaknula na upozorenja da će igračima zahvaćenima projektom zabraniti nastupe na Svjetskom kupu i europskim natjecanjima. Uočljivo, FIFA sličnu prijetnju nije iznijela u posljednjoj reakciji.

>>>Zlatko Dalić poduzetnicima: zajedništvom, pozitivom i vjerom u uspjeh možemo živjeti svoj san u RH

Reuters piše da je UEFA u procesu restrukturiranja Lige prvaka, njezini su planovi dobili podršku brojnih klubova i organizacija. Najavljeno je proširenje Lige s 32 na 36 timova i stapanje natjecanja u jednu, umjesto sadašnjih četiri grupe. Momčadi bi igrale po 10 utakmica u grupnoj fazi, umjesto trenutnih šest, uveo bi se i novi krug doigravanja prije finalnih 16 odmjeravanja.

Pratite nas na Google vijestima