PolitikaPreporučeno

Tko, kada, kako… popuštanje kriznih mjera u tri koraka: detalji

Andrej Plenković; Foto: European Union

Vlada je u četvrtak prihvatila zaključak o popuštanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja, pri čemu je premijer Andrej Plenković istaknuo da ne smije biti opuštanja te da se Hrvatska uspješno bori s epidemijom prvenstveno zahvaljujući disciplini građana.

Plenković je izvijestio i kako je odlučeno da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja.

Ocrtavši razmjere svjetske pandemije u nekoliko brojki, premijer je na sjednici Vlade ocijenio da stanje u Hrvatskoj nije toliko dramatično kao u SAD-u i nekim europskim zemljama te da je epidemiološka situacija u nas pod kontrolom, s padom broja novooboljelih. Istaknuo je da je to tako zbog pravovremeno uvedenih mjera, no prvenstveno zbog discipliniranih građana kojima je zahvalio na njihovu odgovornom ponašanju.

Zbog svega toga, dodao je, koeficijent zaraženosti pao je na nešto manje od 0,8, s 2,5 prije dva mjeseca, što znači da jedna zaražena osoba zarazi u prosjeku manje od jedne nove, te je to uz ostalo Vladi bio signal za postupno popuštanje mjera.

>>>Većina županijskih stožera ne navodi informacije o dnevnom broju testova

Premijer je upozorio kako to ne znači “da se odmah sve može vratiti na staro”, jer bismo, kako je rekao, vrlo brzo ponovno imali naglo širenje zaraze, a sve što smo do sada postigli bilo bi izgubljeno.

“Ovaj virus zahtijeva budnost i oprez institucija i građana”, rekao je Plenković i naglasio da popuštanje mora ići uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera fizičkog distanciranja i pojačanih higijenskih mjera.

Prva faza popuštanja, 27. travnja – otvaranje trgovina, gradskog prijevoza, treninga

U prvoj fazi po puštanja mjera, rekao je, omogućava se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra. Omogućava se i nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (primjerice, postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio). Uvode se javni gradski i prigradski prijevoz i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezane trajektnom linijom

Otvaraju se knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare, te se dozvoljava trening sportašima I i II kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Druga faza, od 4. svibnja – puni rad zdravstvenog sustava, frizerima, brijačima, pedikerima…

Premijer je najavio i drugu fazu, od 4. svibnja, u kojoj se omogućava rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva, kao i rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. S radom se može početi i ondje gdje se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, a to primjerice obuhvaća frizere, kozmetičare, brijače i pedikere.

Vlada je odlučila dopustiti i vjerska okupljanja od 2. svibnja. Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo će izraditi precizne preporuke i upute.

Treća faza, od 11. svibnja – okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave, štekata

U trećoj fazi popuštanja mjera omogućava se okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti te rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Omogućava se i rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti pak mogu na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praksu u malim grupama.

Predviđeno je i uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza te otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima bili bi otvoreni samo za korisnike usluga smještaja, otvorili bi se nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširile mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

Matura u lipnju, vjerska okupljanja od 2. svibnja

Sve tri faze pretpostavljaju nastavak pridržavanja svim mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda, istaknuo je Plenković, a tu je i nastavak obveze za poslodavce da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima.

Nastavlja se i zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja. “To je vrlo važno: nema pretjeranog opuštanja da ne bismo imali nazadovanje pozitivnog trenda”, rekao je Plenković.

>>>Širili laži o malom broju testova, a mi uzeli 38 uzoraka na 76.131 žitelja

Epidemiolozi će, kako je najavio, izraditi precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski, radi javnog prijevoza.

Pozvao je starije osobe, kronične bolesnike i druge s pojačanim rizikom od zarate Covidom10 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze.

“Vodimo računa o našim sugrađanima, obitelji, susjedima, svima koji su posebno osjetljivi”, rekao je.

Najavio je i upute za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama, obavljanje niza poljoprivrednih aktivnosti kao i o zadržavanju u zatvorenim prostorijama.

“Ovo nije povratak na način života prije epidemije, nego iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam,”

Andrej Plenković

Plenković je izvijestio i kako je odlučeno da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja.

“To je posebno važno, želimo omogućiti da generacija maturanata 2020. godine kroči dalje u život na jednakim osnovama kao što su to činili oni prije njih i oni koji će doći iza njih. Smatramo da je odgovorno da se omogući održavanje državne mature tijekom lipnja”, rekao je.

Vlada je odlučila dopustiti i vjerska okupljanja od 2. svibnja. Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo će izraditi precizne preporuke i upute, dodao je.

Premijer je zaključio da će mnogi gospodarski već idućeg tjedna moći reaktivirati svoje djelatnosti, što je dobro i korisno za gospodarstvo i proračun, osobito prihodovnu stranu.

Rekao je i kako je za sada ostvaren cilj suzbijanja nagloga širenja zaraze te da je Hrvatska u strategiji bila korak ispred mnogih. Očekuje da će reaktivacija gospodarstva stoga biti održivija i trajati duže nego da se to učini naglo i odjednom.

Apelirao je na nastavak maksimalnog opreza.

“Ovo nije povratak na način života prije epidemije, nego iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam”, rekao je Plenković.

Najavi je i da će u dogovoru s partnerima u Europi, osobito susjedima, pronalaziti rješenja na temelju kojih će se moći ići prema otvaranju granica, što je posebno važno za turizam.

Comments (1)

  1. […] Vlada je prihvatila zaključak o popuštanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom i to od ponedjeljka, 27. travnja te 4. i 11. svibnja – detalji. […]

Comments are closed.