PreporučenoTech

‘To vas mora uplašiti’: EP raspravljao o masovnom nadzoru, izraelskom Pegasusu

Ilustracija

Europarlamentarci su u utorak zatražili osnivanje istražnog odbora koji će utvrditi dosege i posljedice korištenja špijunskog softvera Pegasus u državama članicama EU-a gdje su pomoću njega hakirani mobiteli novinara, političara i aktivista za ljudska prava.

>>>EP nagradio novinare ‘Zabranjenih priča’ za otkrivanje programa Pegasus | masovni nadzor

Predstavnici klubova zastupnika na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu raspravljali su o špijunskom softveru Pegasus, koji je razvila izraelska tvrtka NSO i kojim se hakiralo mobitele diljem svijeta, uključujući i u državama EU-a, Mađarskoj i Poljskoj.

“Nove tehnologije mogu igrati ključnu ulogu za policiju i pravosuđe, ali pod uvjetom da se koriste na razmjeran način i sukladno mjerodavnom pravu. Nacionalna sigurnost ne može predstavljati ‘bianco-ček’ za kršenje ljudskih prava Europljana”, rekao je povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders.

Moćno obavještajno oruđe

Pegasus se na pametne telefone može instalirati preko SMS i WhatsApp poruka. Nakon što zarazi telefon, Pegasus omogućuje pristup porukama, slikama, mailovima, kontaktima i popisu poziva. Omogućuje i neprimjetno uključivanje kamere i mikrofona, a može i prikupljati podatke o lokaciji korisnika kojeg se prati.

>>>Koronavirus razotkriva orvelijanska umijeća Kine

Reynders je ponovio riječi predsjednice EK-a Ursule von der Leyen i osudio “sve nelegalne pristupe komunikacijskim sustavima ili presretanje komunikacija korisnika”, a potom je pozvao sve države članice “da provode zakonodavstvo i zaštite pojedince od bilo kakvog nezakonitog nadzora, uključujući i bilo kakav arbitraran i masovni nadzor”.

Iznimke od pravila

Državni tajnik za europske poslove Francuske i predstavnik Vijeća EU-a Clément Beaune rekao je da se ograničavanje privatnosti ipak katkad može opravdati.

>>>IBM, Microsoft i Amazon uskratili tech za prepoznavanje lica američkim policijskim upravama

“Primjerice, radi borbe protiv kriminala. Međutim, ta ograničenja moraju imati čvrst okvir, imajući na umu da je potrebno štititi ljudska prava. Takve mjere nadzora moraju biti iznimka i moraju biti popraćene mnogim zaštitnim mehanizmima”, dodao je Beaune.

“To vas mora uplašiti”

Nizozemski zastupnik Jeroen Lenaers kazao je u ime pučana da je potrebno otkriti dubinu ovog skandala.

Prema istrazi koju je u srpnju prošle godine objavio konzorcij 17 međunarodnih medija, softver Pegasus omogućio je špijuniranje mobilnih telefona najmanje 180 novinara, 600 političara, 85 aktivista za ljuska prava ili 65 šefova poduzeća.

“Ljudi koji nemaju vaše najbolje interese na umu prate sve što radite. To vas mora uplašiti”, rekao je Lenaers i dodao da se radi o zloupotrebi tehnologije u političke svrhe i potpunom nedostatku odgovarajućih kontrola i zaštita.

“Ovo nije samo poljsko i mađarsko pitanje, ovo je globalno pitanje”, naglasio je Lenaers.

Jamstvo prava na privatnost

Juan Fernando López Aguilar, španjolski zastupnik socijaldemokrata, pozvao je Uniju da odigra svoju ulogu, “ne samo kao jamac temeljnih europskih prava, već i kao jamac prava na privatnost” i stoga je predložio osnivanje posebnog odbora za istragu.

>>>Aktivist srušio ‘Štit privatnosti’, odnio kolosalnu pobjedu protiv Facebooka i masovnog nadzora

“Riječ je o masivnom nadzoru i jako je puno toga što mora biti obuhvaćeno. Ne smijemo ni jedan element propustiti”, dodao je López Aguilar.

Osnivanje istražnog povjerenstva EP-a zatražio je i Philippe Lamberts, belgijski zastupnik iz kluba zelenih, kako bi se utvrdilo koje države posjeduju Pegasus ili njegove ekvivalente.

“Odgovornost treba biti utvrđena i odgovorni trebaju trpjeti posljedice. To je nužno kako bismo došli do regulatornog okvira za uvoz, izvoz i korištenje ovog softvera”, kazao je Lamberts.

Autocenzura

Nizozemska zastupnica iz kluba liberala Sophie in’t Veld optužila je Vijeće i Komisiju da nisu učinili ništa, već da su samo “osudili tu praksu”.

>>>Komisija registrirala inicijativu za ‘zabranu masovnog biometrijskog nadzora’

“Europske vlade koje špijuniraju vlastite građane za vlastite svrhe, to je u cijelosti neprihvatljivo. To utječe na cijelo društvo. Stvara se osjećaj nesigurnosti u društvu, nitko ne može biti siguran da nije zapravo izložen špijuniranju, svi će se početi autocenzurirati”, upozorila je in’t Veld.

Joachimu Stanislawu Brudzinskom, poljskom zastupniku koji je govorio u ime konzervativaca, predsjednica parlamenta Roberta Metsola oduzela je riječ jer se nije držao teme razgovora, govoreći o “hibridnom napadu” na granicama Unije i o migrantima koji su postali “predmet ucjene”.

Europski regulator zatražio zabranu Pegasusa

Europski regulator za zaštitu podataka (EDPS) pozvao je ranije u utorak da se Pegasus zabrani, navevši da bi njegovo korištenje moglo dovesti do “neviđene razine intruzivnosti, koja može ometati najintimnije aspekte naše svakodnevice”.

>>>PECH usvojio amandman Ruže Tomašić koji čuva slobodu i privatnost ribara | CCTV

Izraelska grupa NSO rekla je da ne može potvrditi ni demantirati postojeće ili potencijalne kupce Pegasusa. Navela je da ne upravlja sustavom nakon što je isti prodan državnim korisnicima niti je na bilo koji način uključena u rad sustava.

>>>Europsko tijelo za zaštitu podataka traži zabranu tehnologije prepoznavanja lica

“Zabrana razvoja i korištenja špijunskog softvera sa sposobnošću Pegasusa u Europskoj uniji bila bi najučinkovitija opcija za zaštitu naših temeljnih prava i sloboda”, objavio je EDPS.