PolitikaPreporučeno

Tolerantnost humanističkih studenata ‘lijepa nada za hrvatsko društvo’: HHO/anketa  

Hrvatski helsinški odbor (HHO) predstavio je 17. listopada dio znanstvenog istraživanja koje pokazuje da su studenti humanističkih studija tolerantni prema drugima i drukčijima i da ne podržavaju diskriminaciju manjina.

“Bavit ćemo se dubinskim analizama, a ne dnevnim temama. Zanimaju nas pitanja kako razmišlja intelektualna Europa, slijedimo li u tome papu Franju ili radikalne političke opcije.”

Najavljujući na konferenciji za tisak u Zagrebu okrugli stol “Predrasude i mržnja – izazovi društvu i vjerskim zajednicama”, koji organizira idućeg tjedna s Vijećem za elektroničke medije, HHO je predstavio manji dio rezultata istraživanja koje je vodio sociolog s Instituta Ivo Pilar Ivan Markešić anketirajući 320 studenata četiriju zagrebačkih fakulteta humanističkih znanosti.

Studenti su pokazali veliki stupanj tolerancije prema drugom i drukčijem, sa čime možemo biti zadovoljni, kazao je Markešić dodavši: “To je lijepa nada za hrvatsko društvo”.

>>>VIDEO: Hrvatska biskupska konferencija pozvala vjernike na odgovorno ponašanje, izlazak na izbore

Asistent na Hrvatskim studijima koji je operativno proveo istraživanje Erik Brezovec precizirao je da su studenti nakon analize 14 istraživačkih varijabli dobili prosječnu visoku ocjenu tolerancije od 4,07.

Nije bilo razlike među religioznim i atestima u odnosu prema drukčijima, jedino su dopustili određenu razinu diskriminacije temeljem spolne orijentacije i etničke pripadnosti, ali i tu je stupanj tolerancije još uvijek visok, između 3 i 4, kazao je Brezovec i napomenuo da se radi o studentima humanističkih studija.

Većina protiv veće uloge Crkve

Anketa je provedena metodom facebooka, a na istraživanje se nisu odazvali studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, napomenuo je.

Markešić je otkrio i dio rezultata koji se odnose na pitanje smatraju li da Crkva treba igrati veću ulogu u društvu, na koje je dvije trećine ispitanika odgovorilo niječno, a polovica odgovorila da se uopće ne slaže time. To je prvi put da dobivamo takve odgovore još od 1991., kad je  Hrvatska napustila društvo u kojem je crkva bila diskriminirana, kazao je.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak kazao je da će HHO nastaviti provoditi slična istraživanja, poput odnosa građana prema autohtonim muslimanima i muslimanima migrantima, te prema pravoslavlju, kao i da će istraživanja proširiti na tehničke studije i studije medicine.

>>>Plenković i gomilica ministara razgovarali s predstavnicima HBK o suradnji Vlade i Katoličke Crkve

Bavit ćemo se dubinskim analizama, a ne dnevnim temama. Zanimaju nas pitanja kako razmišlja intelektualna Europa, slijedimo li u tome papu Franju ili radikalne političke opcije, kazao je Čičak.

Namjera je okruglog stola upozoriti javnost na mržnju u odnosu prema religijskim zajednicama u Hrvatskoj, a polazišno stajalište organizatora jest da treba educirati javnost i prevencijom razbijati predrasude i mržnju kao suvremene kuge, rečeno je.