Politika

Tomašević predstavio program za osobe s invaliditetom | VIDEO

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo! i Zagreb je naš!) obećao je u srijedu da će unaprijediti programe za osobe s invaliditetom te poručio da ne želi voditi gradsku politiku koja bi bila  patronizirajuća, već želi imati partnerski odnos s tom skupinom.

“Želimo unaprijediti programe koji zadovoljavaju zdravstvene, obrazovne, radne i stambene potrebe osoba s invaliditetom te nastaviti s programima pomoći u kući i deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

>>>Možemo! podcrtalo kriznu nepravdu, stalo uz najranjivije i predstavilo dvoje kandidata: VIDEO

Zajedno s Hrvojem Belamarićem, Tomislavom Medakom i Ivom Ivšić, kandidatkinjom za Gradsku skupštinu, predstavio je program za osobe s invaliditetom. Tomašević je istaknuo da se među građanima Zagreba nalazi 13 posto osoba s invaliditetom, od kojih 40 posto živi u riziku od siromaštva i socijalne uključenosti.

Highlights

Naglasak programa stoga je na zapošljavanju osoba s invaliditetom, povećanju pristupačnosti gradskih institucija i usluga, deinstitucionalizaciji te nastavku pružanja usluga u zajednici.

Najavili su osnivanje centra za pružanje usluga u zajednici, u kojem će objediniti sve usluge koje su potrebne ugroženim skupinama i osobama s invaliditetom. Belamarić naglašava da je zapošljavanje osoba s invaliditetom nužno kako bi se uključile u život zajednice i društva.

Medak je najavio da će Grad rješavati problem institucionalnih i fizičkih barijera; pri planiranju grada, izgradnji komunalne infrastrukture i funkcioniranju gradskih ureda, ustanova i poduzeća vodit će se kriterijem visoke razine pristupačnosti.

Istaknuo je da će se u gradskim službama uvesti znakovni jezik, prilagodit će online stranice i servise Grada Zagreba i uvesti chat kanale kako bi osobe s oštećenjem vida i sluha lakše mogle komunicirati s gradskim službama.

>>>Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom pozvala na afirmaciju ‘najbrojnije manjine’

“Osobe s invaliditetom su akteri koji itekako mogu doprinijeti društvu. U razvoju programa za osobe s invaliditetom vodit ćemo se sloganom ‘Ništa o nama bez nas’, što znači da će osobe s invaliditetom biti ključni partneri u donošenju odluka o programima koji ih se tiču”, kaže Tomašević.

Pratite nas na Google vijestima