PolitikaPreporučeno

Tomašević predstavio Zeleno-lijevu koaliciju, ‘sada prvu političku opciju u Zagrebu’ | VIDEO

Tomislav Tomašević; Foto: Pixsell/YouTube

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo, Zagreb je naš) predstavio je u utorak Zeleno-lijevu koaliciju stranaka: Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Zelena alternativa – ORaH i Za Grad koje će zajedno izaći na lokalne izbore u Zagrebu.

“Ovo je nastavak suradnje koju smo počeli za lokalne izbore 2017. Prema svim anketama, sada smo prva politička opcija u Zagrebu, a na nacionalnoj razini treća”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

>>>Zeleno-lijeva koalicija: više nema prostora za suradnju s Radničkom frontom

Polako, ali sigurno mijenjamo politički krajolik i u političkom životu zastupamo vrijednosti ekološke održivosti, socijalne pravde i demokratizacije društva, dodao je.

Prioritetna područja na koja će se fokusirati, pobijede li na izborima, su: povećanje recikliranja i kompostiranja otpada, zatvaranje odlagališta Jakuševec do kraja prvog mandata, proširenje i unaprjeđenje mreže vodoopskrbe, vodovodne mreže, kao i mreže oborinske i druge odvodnje, brži i kvalitetniji javni prijevoz te razvoj biciklističke infrastrukture.

>>>Grassroot ljevica druga po broju pojedinačnih, uglavnom skromnih i građanskih donacija: izvješće

U fokusu su i cjelovita i zelena postpotresna obnova u kojoj bi Gradska uprava pomagala građanima, moderne škole i vrtići opskrbljeni lokalno proizvedenom hranom te odgovarajuća skrb za starije i zdravstvena zaštita koja je dostupna u svim kvartovima.

Briga za socijalne politike

Ivana Kekin ispred Nove ljevice istaknula je kako je u programu osobito naglašena briga za socijalne politike pa će Zagrebu omogućiti jednak pristup obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, stanovanju te kulturi svim sugrađanima.

Tako se, između ostalog, planira proširenje mreže javnih gradskih domova za starije i uvođenje novih modela skrbi poput usluge pomoći u kući, provođenje projekata međugeneracijske solidarnosti poput interakcija domova za starije i vrtića te uključivanje studentske populacije u brigu za starije, a sustav socijalne skrbi fokus će imati i na djeci.

>>>Tomašević: počela je gradnja nove Hrvatske za 21. stoljeće – VIDEO

Zorislav Antun Petrović ispred ORaH-a istaknuo je zadovoljstvo da će “kao najzelenija stranka u Hrvatskoj biti dio koalicije s dosad najzelenijim programom koji će život u Zagrebu učiniti i boljim i zdravijim”.

Iz programa je istaknuo uvođenje transparentnosti u rad svih tijela javne vlasti i poduzeća, energetsku tranziciju i “solariziranje” krovova javnih i privatnih zgrada te ozelenjivanje javnih površina gdje će svaki kvart imati uređeni park i zone za rekreaciju, a obećali su povećati i broj stabala u Zagrebu za bar 20 posto.