PolitikaPreporučeno

Tomašević zavjetovao dobro plaćene poslove, prekid zapošljavanja ‘preko veza, stranačkih iskaznica’

Foto: Možemo!/Handout

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš) poručio je u subotu kako će njegova opcija, ako dođe na vlast u Zagrebu, “stvoriti” nova radna mjesta i dobro plaćene poslove te da će Zagreb predvoditi zelenu tranziciju u Hrvatskoj.

“Zagreb je centar svih tehnoloških, kreativnih, istraživačkih potencijala, Zagreb mora predvoditi zelenu tranziciju u Hrvatskoj i zato će nam to biti jedan od glavnih prioriteta. Upravo ćemo tako stvoriti dobro plaćena, nova radna mjesta”, rekao je Tomašević novinarima na Cvjetnom trgu.

Prekarijat, zaštita radničkih prava

Čestitao je Međunarodni praznik rada, istaknuvši da su radnici proteklu godinu bili izloženi “nesigurnim oblicima rada” te da je Hrvatska rekorder u Europskoj uniji po udjelu prekarnih radnika.

>>>Hrvatska je europski prvak u prekarnoj zaposlenosti: DZS 

Na pitanje što gradonačelnik Zagreba može učiniti u zaštiti radničkih prava, Tomašević je odgovorio da može “puno toga, što se tiče stvaranja sigurnih, dobro plaćenih radnih mjesta”.

Naglasio je da Zagreb surađuje s puno privatnih poduzeća pa može “poticati različite prakse pozitivne za radnička prava i u privatnom sektoru”, iako nije elaborirao na koji način.

Najavio je kako će njegova koalicija, dođe li na vlast, u javna poduzeća i u gradsku upravu zapošljavati “prema sposobnosti i stručnosti, a ne prema vezi i stranačkoj iskaznici” te da će ukinuti zapošljavanje radnika preko posredničkih agencija.

>>>Filipović o ‘donacijama opterećenom’ Tomaševiću, prirezu, imovinskim karticama… transparentnosti

“To je direktno kršenje radničkih prava. To je najlošija praksa zapošljavanja i potpuno ćemo je obustaviti u Zagrebu”, poručio je.

Waitz: gradonačelnici koji razumiju vrijeme

Zeleno-lijevu koaliciju i Tomaševićevu kandidaturu podržao je supredsjednik Europske zelene stranke (Europski zeleni), europarlamentarac Thomas Waitz.

“Radnici imaju pravo i na dobar, čist zrak, na čistu i dostupnu pitku vodu”, poručio je Waitz koji je u Hrvatsku došao na poziv čelnik OraHa Zorislava Antuna Petrovića.

“Postoji snažna dinamika u Europi, novih neovisnih zelenih i lijevih gradonačelnika”, kazao je Waitz, spomenuvši u tom kontekstu gradonačelnike Budimpešte, Barcelone i Milana.

>>>Karlovac: Europska zelena stranka poduprla ‘progresivnu’ kandidatkinju Polović

“To su sve gradonačelnici koji su razumjeli vrijeme, da je potrebno promijeniti način na koji gradimo naše gradove i urbano planiranje, kako bi se prilagodili globalnom zatopljenju”, dodao je.

Vrednovanje rada

Čelnik OraHa Zorislav Antun Petrović je poručio da će Zeleno-lijeva koalicija osigurati da se “rad vrednuje na pravedan način”.

Pritom “neće otkrivati toplu vodu”, već će koristiti praksu iz zemalja u kojima su “radna prava puno bolje sređena nego u tranzicijskim zemljama”.

>>>Škare Ožbolt: zanimljivo je da Plenković ne napada Pavičić Vukičević

Ivana Kekin, čelnica Nove ljevice, naglasila je da je važno slaviti Međunarodni praznik rada jer on podsjeća da su “radnička prava krvavo izborena”

“Ona nisu osigurana i moramo ih stalno štititi”, kazala je Kekin koja ističe da je uzrok kršenja radničkih prava, danas i u povijesti, “neutaživa žeđ za rastom profita”.

“Živio Prvi maj”, uzviknula je potpredsjednica Nove ljevice Rada Borić i tako zaključila konferenciju za medije.