Politika

Tomašić apelirala na čelnike Unije da pomognu u lociranju i spašavanju pomoraca  

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić u srijedu je na otvaranju plenarne sjednice u Bruxellesu govorila o pomorskoj nesreći tegljača “Bourbon Rhode”, priopćeno je iz njezina ureda.

Tomašić je kolege izvjestila da je tegljač u vlasništvu francuske brodarske kompanije potonuo 26. rujna na Atlantiku, 2000 km od francuskog otoka Martinique te kako je rezultat dosadašnje potrage pronalazak trojice preživjelih, te tijela četvorice poginulih pomoraca, dok se još uvijek se traga za sedam pomoraca, uključujući i hrvatskog kapetana Dinu Miškića.

“Ovim putem apeliram na čelnike svih 28 država članica Unije koji na bilo koji način mogu pomoći pri lociranju i spašavanju tih sedam pomoraca, da to i učine. Sama bit Europske unije leži upravo u međusobnoj solidarnosti individualnih država članica, koja ovoj zajednici i njenim građanima može ponuditi istinsku dodanu vrijednost,” rekla je Tomašić.

Zastupnica je dodala kako se teško miri s objavom francuskog kriznog stožera Cross s Martiniquea da se od potrage odustalo s takvom lakoćom, posebice kada se zna da su neki ljudi spašeni i nakon čak 50 dana na moru.

“Dragi kolege europarlamentarci, uvjerena sam u to da svaki od nas ponaosob ne želi čak niti zamisliti osjećaj da se u ovoj situaciji nalaze članovi njihovih vlastitih obitelji te vas stoga u ovom Visokom domu molim da se svi skupa zapitamo vrijedi li nekima ljudski život doista tako malo,” upitala je zastupnički dom Tomašić.

Francuski križni stožer objavio je u petak da je obustavljena potraga za nestalim članovima posade, ali je dva dana kasnije rečeno da potragu za nestalim pomorcima nastavlja brod Alp Striker.