PreporučenoTech

TOP 10 najatraktivnijih poslodavaca u IT-u

Alma Career Croatia koja upravlja portalom MojPosao objavila je 19. istraživanje Poslodavac prvog izbora i identificirala najpoželjnije poslodavce u Hrvatskoj u IT sektoru.

Velika anketa u kojoj je tijekom 2023. sudjelovalo više od 25 tisuća ispitanika kao prvake je prepoznala A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom, Infobip, Ericsson Nikola Tesla i Google Hrvatska.

Poredak poslodavaca prvog izbora iz djelatnosti Informacije i komunikacije je sljedeći:

Napredak u struci nam je najvažniji

Sudionike istraživanja zamolili smo da odaberu do tri faktora koja po njihovom mišljenju najpoželjniji poslodavac mora imati kako bi zauzeo svoje mjestu na popisu najpoželjnijih.

Polovica ispitanika (51%) ističe prilike za napredak u struci i mogućnost učenja, kao ono čime ih privlače najpoželjniji poslodavci u djelatnosti Informacije i komunikacije. Na drugom mjestu popisa našli su se dobri međuljudski odnosi i dobra atmosfera na radnom mjestu (46%), a na trećem dobar tretman zaposlenika od strane nadređenih osoba (37%). Od ostalih faktora, ističu se ravnoteža poslovnog i privatnog života te dobra reputacija tvrtke.

Promjena karijere – da ili ne?

Nešto više od trećine ispitanika (38%) kojima je poslodavac prvog izbora tvrtka iz djelatnosti IT-a često razmišlja o promjeni poslodavca. To je osjetno manje nego što je slučaj s cjelokupnim uzorkom (47%). Svaki treći radnik (37%) ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok 25% ljudi nikad ne razmišlja o davanju otkaza.

Kad je riječ o najvažnijim beneficijama koje očekuju od poslodavaca prvog izbora, ispitanici najčešće navode: fleksibilno radno vrijeme, bonuse za izvanredna dostignuća, kontinuiranu edukaciju zaposlenika te plaćene zdravstvene usluge (izvan osnovnog ‘paketa’)

Vikend druženja u organizaciji poslodavca i pokriveni troškovi kulturnih ili sportskih aktivnosti najmanje su važne beneficije, ističu sudionici istraživanja.

O istraživanju

Istraživanje o poslodavcima prvog izbora proveo je Alma Career Croatia putem portala MojPosao (www.Moj-Posao.net) na uzorku od više od 25.000 ispitanika tijekom 2023. godine. Istraživanje se provodi na godišnjoj razini devetnaestu godinu za redom.

Važno je napomenuti, istraživanje se temelji isključivo na percepciji ispitanika o samim tvrtkama i njihovom slobodnom izboru (u istraživanju NISU unaprijed ponuđeni nazivi tvrtki). Cilj istraživanja bio je saznati koji su, i zbog čega, poslodavci na hrvatskom tržištu rada najatraktivniji općoj javnosti te istaknuti one koji su najviše napredovali.

Od ispitanika se tražilo da imenuju (redom) tri svoja poslodavca prvog izbora (tj. poslodavca ‘prvog’, ‘drugog’ i ‘trećeg’ izbora). Bodovalo se tako da su poslodavci ‘prvog’ izbora dobili 3 boda, ‘drugog’ izbora 2 boda i ‘trećeg’ izbora 1 bod te se na temelju toga izračunavao ukupan poredak poslodavaca.

Piše: MojPosao


Povezane vijesti

Comment here