Biznis i ekonomijaPreporučeno

Top bankar Dimon upozorava na ekonomski ‘uragan’

Jamie Dimon; Foto: CNBC/YouTube

Američki top bankar Jamie Dimon u srijedu je upozorio na ekonomski “uragan” uslijed hrvanja američkog i svjetskog gospodarstva sa splet(k)om izazova bez presedana, uključujući stezanje monetarne politike s obje strane Atlantika i rusku invaziju na Ukrajinu.

>>>Depra u Davosu

“Taj je uragan upravo tamo niz cestu i juri prema nama,” rekao je glavni izvršni direktor JPMorgan Chase & Co. na konferenciji pod sponzorstvom AllianceBernstein Holdinga. “Ne znamo je li omanji ili je Superoluja Sandy. Bolje vam je da se pripremite,” dodao je u referenci na jedan od najsmrtonosnijih, najrazornijih i najjačih uragana u povijesti koji je u 2012. godini uzeo 233 života i izazvao gotovo 70 milijardi dolara štete.

Dimon je na uzbunu počeo zvoniti početkom svibnja, na danu investitora svoje banke, rekavši da se nad američkim gospodarstvom formiraju “olujni oblaci”, no sada je osvježio svoju prognozu uslijed inflatornih izazova s kojima su suočene Federalne rezerve i druge središnje banke svijeta.

>>>U Americi epohalni potop dionica, brundanje mrkih medvjeda

Ekonomisti JPMorgana prošlog su mjeseca umanjili izglede rasta za američko gospodarstvo u drugoj polovici godine s 3% na 2.4% i s 2.1% na 1.5% u prvoj polovici 2023., za drugu polovicu predviđaju rast od 1% u poredbi s 1.4% u prijašnjoj reviziji.

Dimon je rekao da se banka za turbulentna vremena priprema kroz “konzervativnu bilancu”.

“Inženjering slabljenja”

Zloguko upozorenje u srijedu je odaslao i glavni izvršni direktor Wells Fargo & Co., po veličini četvrtog zajmodavca u SAD-u.

Njegova je procjena da će orkestriranje “mekanog prizemljenja” američkog gospodarstva biti “izrazito teško”.

>>>Započeli smo pripreme za ‘potencijalno katastrofalan’ bankrot Amerike | bankar Dimon

“Scenarij mekog prizemljenja je … izrazito težak za postizanje u okolišu u kojem se danas nalazimo,” rekao je Charlie Scharf na konferenciji.

“Gospodarstvo mora usporiti da bi pripitomilo inflaciju. Ako će biti kratka recesija, koja nije tako duboka… bit će ponešto boli dok prolazite kroz nju, sveukupno, svi će biti skroz dobro izlazeći iz nje,” odvagnuo je.

Bankar je dodao da je potrošnja generalno još uvijek snažna, ali da rast usporava.

>>>Neočekivana kontrakcija američkog gospodarstva: Q1/2022

“Korporacije još uvijek troše, gdje mogu one povećavaju svoje zalihe … mi očekujemo da će potrošači i u konačnici biznisi oslabjeti, što je dio onog što Fed pokušava osmisliti, ali, nadajmo se, na konstruktivan način.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Bloomberg/Reuters

Comments (3)

  1. […] su ovog mjeseca okinuli i drugi teškaši, uključujući renomiranog top bankara Jamie Dimona i najbogatijeg čovjeka svijeta, Elona […]

  2. […] >>>Top bankar Dimon upozorava na ekonomski ‘uragan’ […]

Comments are closed.