Biznis i ekonomijaPreporučeno

Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Izvršna direktorica Citigroupa, Jane Fraser; CNBC Television/YouTube

Izvršna liderica Citigroup Inc, veličinom treće banke svijeta s ponajvećim globalnim otiskom, u petak je odvagnula da je recesija u Europskoj uniji izglednija nego u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jane Fraser posljednje je tjedne provela na privatnoj turneji Azijom, Europom i Bliskim istokom tijekom koje je razmjenjivala gledišta s bankarskom elitom. Njezini su razgovori evolvirali oko tri “R-a”.

>>>Orban upozorio na ‘eru recesije’

“To su (kamatne) stope (eng. rates), Rusija i recesija,” rekla je bankarica u govoru investitorima okupljenima u New Yorku.

U rezimeu besjeda i utisaka, Fraser je ocijenila da energetska kriza potpirena povratkom potražnje po izlasku iz pandemije bolesti COVID-19 i raspirena ruskom invazijom na Ukrajinu “uistinu utječe na brojne kompanije u pojedinim europskim industrijama koje ni sada nisu konkurentne”.

>>>Rat u Ukrajini urušio moral investitora, sankcije i nesigurnost eurozonu guraju u recesiju: Sentix

“Zbog cijena električne i druge energije, neke od njih zaustavljaju operacije. Stoga za Europu definitivno osjećam veće izglede da putuje u recesiju nego što vidimo u SAD-u,” rekla je.

Dodala je da na situaciju u Americi utječe strategija borbe protiv inflatornih pritisaka, odnosno pravodobna reakcija Federalnih rezervi koje stežu monetarnu politiku u nastojanju da ohlade pregrijano gospodarstvo, dok Europa kasni sa stezanjem i uzgred trpi samoranjavanje uslijed primjene povijesnih i naizgled neučinkovitih sankcija Rusiji.

>>>Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini

Govoreći o SAD-u, Fraser je rekla da recesija nije “temeljni scenarij” njezine banke, “ali i da je neće biti lako izbjeći”.

Zvonjava na uzbunu

Na gospodarsku uzbunu u Americi od početka ruske invazije na Ukrajinu zvone mnogi. Među prvima su se prenule legende, na propast je ususret kraju prošle godine upozorio Jeremy Grantham čije riječi imaju težinu zbog prijašnjih, u zbilji potvrđenih pretkazanja.

>>>Legendarni investitor Jeremy Grantham upozorio na propast

Potom se iz “zimskog sna” probudio medvjed Michael Burry, inspiracija za film “The Big Short”, rekavši da sluti “majku svih krahova”.

>>>Probudio se ‘medvjed’ Michael Burry, upozorio na ‘majku svih krahova’

Alarm su ovog mjeseca okinuli i drugi teškaši, uključujući renomiranog top bankara Jamie Dimona i najbogatijeg čovjeka svijeta, Elona Muska.

John Waldron, predsjednik i glavni izvršni direktor Goldman Sachsa u četvrtak je aktualnu gospodarsku situaciju karakterizirao kao najizazovniju u svojoj karijeri.

>>>Musk ima ‘super loš osjećaj’ o ekonomiji, želi desetak tisuća otkaza u Tesli

Na zloguke je prognoze u petak reagirala predsjednica podružnice Federalnih rezervi u Clevelandu, Loretta Mester, rekavši da na horizontu ne vidi “uragan”, ali i da “svi moramo shvatiti da su rizici za recesiju porasli.”

>>>Europska žrtva za Ukrajinu žari inflacijsku lomaču

Središnje banke vodećih svjetskih gospodarstava već su naveliko u korekcijama i prilagodbama monetarne politike (kvantitativno stezanje), s izuzetkom Europske središnje banke koja bi u zbilju mogla udariti punom brzinom uz teške posljedice za sve putnike u europodručju.

“Čini se da je ECB nekoliko mjeseci okasnio, dok je Fed svoje ruke stegnuo oko inflacije. Oni nemaju istu fleksibilnost kao SAD,” rekla je Fraser o politici Europske središnje banke.

>>>Fed povukao ručnu, ECB dvoji – HUB analizira | monetarna politika

U osvrtu na druga gospodarstva od strukturnog značaja, bankarica je navela kako ne bi bila iznenađena “fiskalnim poticajima” u Kini čiju je ekonomiju poljuljao totalitaristički i neznanstveni odgovor na covid, odnosno strategija “nulte tolerancije” te bolesti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (4)

  1. […] >>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji […]

  2. […] >>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji […]

  3. […] >>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji […]

  4. […] >>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji […]

Comments are closed.