Fun

Top-pop božićni filmovi za guštanje pod dekicom | VIDEO

Probrali smo već probrano kako bi pronašli ponajbolje božićne filmove na listama ponajboljih božićnih filmova. Svaka sličnost s božićnim programom generalno beskorisnog HRT-a je nenamjerna i slučajna.

Rangiranje je izostalo, a jedini preduvjet za uvrštenje na listu je ocjena veća od 8/10 ili 80% na Rotten Tomatoes i srodnim generatorima kritika.

Hey-ho, let’s go!

Kiss Kiss Bang Bang (2005.)

Konsenzus kritičara: debitantski film Shanea Blacka (Lethal Weapon i Lethal Weapon 2…) gledatelje vodi u “Grad anđela” u vrijeme darivanja.

Sinopsis: sitni lopuža Harry Lockhart (Robert Downey Jr.) spletom spretnih scenarističkih okolnosti postaje glumcem i slučajnim detektivom pa uranja u holivudski LA noir sa svim njegovim ekscentričnostima. Otkriće beživotnog tijela veže ga sa simpatijom iz djetinjstva Harmony Faith Lane (Michelle Monaghan) i iskusnim privatnim detektivom Perryjem Shrikeom (Val Kilmer) nakon čega oni blagdane provode u odgonetanju misterioznog ubojstva i razotkrivanju holivudske zavjere. Film vješto hvata i isprepliće božićni duh, romansu i tamnu stranu ljudske prirode te s duhovitom lakoćom prikazuje potencijalno ozbiljniju konstrukciju i dekonstrukciju životnih snova.

Trajanje: 103 minute


Better Watch Out (2016.)

Konsenzus kritičara: “Sjebana božićna horor priča” počinje poput ustajalog “Home Alonea” ali se brzo i prevratno pretvara u manijakalnu, krvavu blagdansku razonodu.

Sinopsis: 12-godišnjem Lukeu Lerneru na Božić se materijalizira vlažan san kad subjekt njegove požude, 17-godišnja krasotica Ashley, prihvati babysitting gig. Film se nakon hladnog starta razvija u psihotičnu vragoliju koja, iako prožeta klišeima, uspijeva iznenaditi i zabaviti.

Trajanje: 89 minuta


Tokyo Godfathers (2003.)

Konsenzus kritičara: duhovna, lijepa, topla i na trenutke depresivna božićna bajka posvećena intrigantnim “slučajnim vezama” između stranaca – obitelji, ljubavi i praštanju.

Sinopsis: na božićnu večer troje beskućnika – sredovječni alkoholičar Gin, bivša drag kraljica Hana i za samostalni život nespremna djevojka Miyuki – u smeću otkriju novorođenče i tragove koji upućuju na identitet roditelja. Beba se zove Kiyoko prema japanskoj riječi za “Tihu noć” čiji je doslovni prijevod “čisto dijete”.

Trajanje: 92 minute


Rare Exports: A Christmas Tale (2010.)

Konsenzus kritičara: Osvježavajući finski filmski ispad redatelja i scenarista Jalmarija Helandera gledateljima nudi uvrnutu i izopačenu božićnu priču dijelom temeljenu na autohtonim vjerovanjima, a dijelom na kratkim filmovima o kompaniji koja trenira i izvozi Djedove Božićnjake širom svijeta.

Sinopsis: finski folklor i legende uče da je Djed Božićnjak u dobrotu izopačena inačica Joulupukkijja, bića s rogovima koje bičuje i/ili u kotlu kuha zločeste klince. Mitovi postaje stvarnost nakon što geolozi raznesu vrh šturog i surovog planinskog lanca Korvatunturi u čijoj se utrobi skriva šarmantna mješavina božićnog užasa, satire i kritike konzumerizma.

Trajanje: 85 minuta


Little Women (1994.)

Konsenzus kritičara: “Male žene” je božićni film starog kova s potencijalom za izazivanje podjednake količine tužnih i veselih suza.

Sinopsis: sestrice March – lijepa Meg, burna Jo, nježna Beth i romantična Amy – u vrijeme Američkog građanskog rata odrastaju u Concordu, Massachusetts, gdje se nose s većim ili manjim brigama pod budnim okom od života očvrsnule majke. Djevojke rado posežu za eskapizmom pa u improviziranom tavanskom teatru izvode romantične drame koje piše Jo. Film ima natprosječno snažnu glumačku postavu; uključujući Susan Sarandon, Winonu Ryder, Samanthu Mathis, Kirsten Dunst, Claire Danes.., Christiana Balea i Erica Stoltza.

Trajanje: 118 minuta


Carol (2015.)

Publika Filmskog festivala u Cannesu je premijeru Carol nagradila desetominutnim ovacijama.

Sinopsis: knjiga “Cijena soli” Patricije Highsmith i njezina filmska adaptacija u režiji Todda Haynesa nisu lako štivo. Radnja se odvija sredinom prošlog stoljeća u vrijeme božićnih blagdana i nalazi karizmatičnu, zrelu i zanosnu Carol (Cate Blanchett) kako iz isprazno depresivnog braka bježi u naručje mlade Therese (Rooney Mara). Iskusniji gledatelji navikli na eklipse ljudi iz svojih života u filmu mogu pronaći sjetu.., i utjehu.

Trajanje: 118 minuta


Babes in Toyland (1934.)

Konsenzus kritičara: Babes in Toyland je ekranizacija popularne američke operete iz 1903. godine koju je komponirao Victor Herbert. Radnja se uglavnom ne drži predloška i nudi ničim opterećenu, autentičnu božićnu zabavu za djecu i nostalgične odrasle. Jolly good show.

Sinopsis: Laurelu i Hardyju (Stanlio i Olio), Mami Peep, Bo Peep i mišu nalik Mickey Mouseu prijeti deložacija iz hipotekom opterećene cipele.

Trajanje: 78 minuta


Holiday Inn (1942.)

Konsenzus kritičara: Zimzeleni klasik s Bingom Crosbyjem i Fredom Astaireom koji je svijetu premijerno isporučio  evergrin pjesmicu “White Crhistmas” Irvinga Berlina – jednog od ponajboljih američkih kompozitora i stihoklepaca ikad.

Sinopsis: Ljubavni trokut k’o ljubavni trokut, it’s all fun and games until someone gets…

Trajanje: 101 minuta


Tangerine (2015.)

Konsenzus kritičara: Božić u društvu transrodnih, cisrodnih, drugorodnih ili onorodnih prostitutki ljudima bez predrasuda daruje pomodno staromodnu i zabavnu komediju.

Sinopsis: transrodna seksualna “radnikica” Sin-Dee Rella na Božić izlazi iz zatvora i otkriva da je njezin svodnik i dečko Chester vara s cisrodnom (za tradicionalne društvene norme normalnom) ženom. Sin-Dee kreće u potragu za preljubnikom uz svu silinu svoje ženskaste muškosti.

Trajanje: 88 minuta


Trading Places (1983.)

Konsenzus kritičara: Kolo sreće opako se okreće u filmu Johna Landisa (The Blues Brothers, An American Werewolf in London..) koji je bio i ostao nevjerojatno privlačan komentar uvijek aktualnog društva licemjerja i nejednakosti.

Sinopsis: Trading Places je sjajna interpretacija Mark Twainova klasika “Kraljević i prosjak” u kojoj životne uloge nehotice zamjenjuju razmaženi burzovni mešetar Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) i duhoviti beskućnik Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) dok konce u pozadini vuku dva dokona i okrutna milijunaša čija oklada ima širi karakter društvenog inženjeringa.

Trajanje: 116 minuta


Die Hard (1988.)

Konsenzus kritičara: Njegovi brojni imitatori (i nastavci) nikad se nisu približili napetim uzbuđenjima definitivnog blagdanskog akcijskog klasika.

Sinopsis: Njujorški policajac John McClane (Bruce Willis) na Badnjak dolazi u posjet svojoj otuđenoj supruzi (Bonnie Bedelia) i kćerima. Večer počinje s proslavom neboderu, ali božićnu radost i ponovni susret prekida i sujeti skupina terorista koja pečati high-tech zgradu i svakog tko se u njoj nađe uzima za taoca u čije oslobađanje uz pregršt akcije i cheesy manistream humora kreće McClane.

Trajanje: 132 minute