PreporučenoTech

Toplotni udar izazvao ‘katastrofalne posljedice’ u Britanskoj Kolumbiji | 49.6°C

Ilustracija

Britanska Kolumbija, pokrajina na zapadu Kanade, u utorak je treći dan zaredom zabilježila najvišu temperaturu u povijesti mjerenja.

Neugodan rekord je zabilježen u selu Lyttonu gdje se temperatura popela na 49.6°C.

>>>‘Naš je čitav grad nestao’: vatra progutala Lytton u uzavreloj Britanskoj Kolumbiji | VIDEO

Policija i hitne zdravstvene službe javljaju da se “toplinski val bez presedana” pokazao pogubnim za velik broj starijih osoba, često s postojećim tegobama. BBC navodi da je samo na području grada Vancouvera, smještenog u regiji Lower Mainland, u Britanskoj Kolumbiji, u petak zabilježeno 130 iznenadnih smrti.

Premijer pokrajine, John Horgan, u srijedu je izjavio da je najtopliji tjedan u povijesti regije rezultirao “katastrofalnim posljedicama za obitelji i zajednice” i upozorio da će broj mrtvih povezan s vrućinom izgledno porasti jer hitne službe još nisu službeno zabilježile sve incidente.

>>>Snijeg u Libiji | VIDEO

“Kao policijski službenik radim 15 godina i nikad nisam iskusio ovakav obujam iznenadnih smrti u tako kratkom razdoblju,” izjavio je policijski narednik Steve Addison. “Ljudi dolaze u domove svojih rođaka i nalaze ih preminulima,” dodao je.

Temperature u Kanadi prije prošle nedjelje nikad nisu prešle 45°C.

Dok se dijelovi Kanade i SAD-a “kuhaju”, neuobičajenu toplinsku anomaliju trpi i Južna Amerika gdje su temperature duboko ispod prosječnih u dobrom dijelu kontinenta.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] udar. Selo Lytton je u utorak, dan prije nego što ga je vatrena stihija izbrisala s lica Zemlje, zabilježilo temperaturu od 49.6°C srušivši više od 80 godina star nacionalni rekord. U požaru su stradale dvije […]

Comments are closed.