PolitikaPreporučeno

Totalni opoziv, ‘pad klauna’ Borisa Johnsona

Boris Johnson; Foto: European Council

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak će podnijeti ostavku nakon što je u kratkom roku ostao bez podrške pregršt ključnih stranačkih ljudi i ministara čija je zajednička procjena da više nije primjeren za obnašanje dužnosti.

>>>Ukrajinci se ufaju da će njihov zdušni pobornik ‘Boris Johnsoniuk’ zadržati vlast

Johnson je odluku objavio dva sata nakon što ga je zapljusnuo novi val ostavki dužnosnika, uključujući još osam ministara i dva državna tajnika.

Dan prije, njegov su kabinet napustila najmanja 42 člana.

Downing Street je za britanske medije potvrdio da će se uskoro bivši premijer obratiti naciji.

“Njegova je ostavka bila neminovna,” napisao je u objavi na Twitteru zamjenik predsjednika Konzervativne stranke Justin Tomlinson. “Kao stranka moramo se brzo fokusirati na ono što je bitno. Ovo su ozbiljna vremena na mnogo bojišnica.”

Raritetna pomrčina

Johnson je izrazio želju da na dužnosti ostane do jeseni, odnosno u prijelaznom razdoblju, no trenutačno je nejasno hoće li pobunjenici to naći prihvatljivim.

Član njegove stranke, zastupnik Nick Gibb, u izjavi ja zatražio neposredni odlazak. “Nakon gubitka tako mnogo ministara, on je izgubio povjerenje i autoritet koji su nužni za nastavak.”

>>>Britanija: uzvanici vladinih ‘lockdown zabava’ dobili policijske upitnike

Johnson je u posljednja 24 sata iskusio uistinu raritetnu eklipsu, na njegovu je ostavku čak pozvao novoimenovani ministar financija Nadhim Zahawi koji je dužnost preuzeo u utorak.

>>>Skandalima poljuljan Johnson ukida samoizolaciju, hita prema suživotu s covidom

On je zajedno s drugim dionicima vlade i iskusnim konzervativnim zastupnicima u srijedu navečer posjetio premijera u Downing Streetu kako bi mu prenio poruku da je igra gotova.

Totalni opoziv

Johnson se u srijedu ukopao tijekom parlamentarne rasprave u kojoj je iskusio izravno vrijeđanje, potom je uručio ostavku pobočniku Michaelu Goveu u nastojanju da nametne autoritet jer je ovaj bio među prvima koji su zatražili njegov odlazak.

U srijedu se, prema riječima jednog od konzervativaca, činilo da će stranački pobunjenici “ruke morati umočiti u krv” kako bi ga se riješili, ali je novi val ostavki u četvrtak pokazao da je poraz neminovan.

>>>Signali neposredne recesije u Britaniji

“Ovo nije održivo i samo će se pogoršati: za vas, za Konzervativnu stranku i što je najvažnije za čitavu zemlju,” napisao je Zahawi na Twitteru. “Vi morate napraviti pravu stvar i sada otići.”

“Blast from the past”

Odlazak Johnsona, nekoć sjajne konzervativne zvijezde vješte na humoru i jeziku i populsitičkim zavjetima novog postbrexit procvata i oporavka, na društvenim je mrežama popraćen s upečatljivim i britkim entuzijazmom, slavljem i olakšanjem.

>>>Broj pubova u Engleskoj i Walesu najmanji u povijesti

Među zanimljivijim objavama svakako je ona Pippe Crerar, urednice za politiku u Daily Mirroru koja je objavila isječak iz Johnsonove kolumne objavljene u 2010. godini u kojoj on traži ostavku bivšeg premijera Gordona Browna s gotovo istim argumentima koje je iskusio u posljednja 24 sata. Curiouser and curiouser!, rekla bi Alisa u zemlji čudesa.

Zgodna je i prva reakcija The Economista koji je na naslovnici proglasio: “Pad klauna”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Totalni opoziv, ‘pad klauna’ Borisa Johnsona 07/07/2022 […]

  2. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such excellent information being shared freely out there.

Comments are closed.