PolitikaPreporučeno

Transnacionalne liste, održiv ekonomski rast i borba protiv radikalizacije: manifest EDP-a

U organizaciji Europske demokratske stranke (EDP) i Narodne stranke – Reformisti, redovne članice EDP-a, u Zagrebu je u subotu predstavljen izborni manifest Ustani Europo! koji su članovi Europske demokratske stranke zajednički pripremili za europske izbore 2019. kako bi predstavili svoje prijedloge za bolju Europu, EDP je dio Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE), treće grupacije po snazi u Europskom parlamentu.

>>>ALDE rebrendiran u ‘Obnovimo Europu’

Europski demokrati izražavaju svoju zabrinutost za budućnost i opstanak Europske unije. Smatraju da je Europi potrebna korjenita promjena te dubinski demokratska radikalna reforma, priopćili su Reformisti.

EDP predlaže uspostaviti sustav u kojem bi neuspjeh u poštovanju fundamentalnih vrijednosti doveo do zamrzavanja cjelokupne europske financijske pomoći i ukidanja svih glasačkih prava o odlukama koje se donose jednoglasno.

Glavne poruke manifesta u Zagrebu su predstavili Andrzej Potocki, potpredsjednik EDP-a, Éva Lantosné Fésűs, članica vijeća EDP-a, Jean Marie Beaupuy, rizničar EDP-a te Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti i kandidati Reformista na izborima za Europski parlament Natalija Martinčević i Andro Vlahušić.

Svoje prijedloge, Europski demokrati su predstavili u tri stupa. U prvom, naslovljenom Zašto živimo zajedno?, zauzimaju se za uvođenje transnacionalnih lista za dobivanje značajnog broja zastupničkih mjesta unutar Europskog parlamenta, što bi glasačima omogućilo odabir među listama s programima za cijelu Europu. S obzirom da previše građana Europsku uniju doživljava kao anonimni birokratski stroj EDP poziva Uniju da nađe rješenja kako bi građani bili upoznati da imaju pravo na podnošenje predstavki Europskom parlamentu.

Fundamentalne vrijednosti i financijska pomoć

S obzirom na rizike populističkih ili čak autoritarnih zloupotreba s kojima je Europa suočena, EDP predlaže uspostaviti sustav u kojem bi neuspjeh u poštovanju fundamentalnih vrijednosti doveo do zamrzavanja cjelokupne europske financijske pomoći i ukidanja svih glasačkih prava o odlukama koje se donose jednoglasno.

Na socijalnom planu EDP se zauzima za bolju socijalnu inkluziju mladih radnika ispod 30 godina i starijih radnika iznad 50 godina na tržištu rada i stambenom tržištu.

Držeći obrazovanje i razmjenu ključnim čimbenicima za budućnost, EDP traži da Erasmus iskoristi pogodnosti povećanih proračunskih resursa i raspon djelovanja proširi na mlade pripravnike, umjetnike i poduzetnike.

U drugom stupu Održivi i zajednički ekonomski rast, EDP ističe kako se posljednjih godina stopa nezaposlenosti u europodručju, koje uključuje 19 država, povećava u odnosu na stopu nezaposlenosti u 28 država EU. Stoga predlaže ponovno pokretanje europodručja koje se zasniva na usklađenoj inicijativi približavanja u vezi s proeuropskim i proaktivnim članovima europodručja (od 5 do 7 država), uključujući francusko-njemački par.

Vezano za ulaganja u istraživanje i inovacije, EDP traži povećanje resursa posvećenih budućem Europskom istraživačkom okvirnom programu (Horizon Europe) na najmanje 120 milijardi eura; povećanje udjela posvećenog istraživanju i inovaciji u upotrebi strukturalnih fondova; pokretanje ambicioznog novog programa za podršku digitalne ekonomije i umjetne inteligencije.

Na socijalnom planu EDP se zauzima za bolju socijalnu inkluziju mladih radnika ispod 30 godina i starijih radnika iznad 50 godina na tržištu rada i stambenom tržištu.

Preporuča postavljanje cijena za emisije stakleničkih plinova, programe planirano uzgojene vegetacije u urbanim područjima te stvaranje Europske civilne zaštitne snage za bavljenje prirodnim katastrofama.

EDP podržava razvoj održivog i učinkovitog modela poljoprivrede koja kombinira ambiciozne ekonomske i ekološke ciljeve za stvaranje pogodnosti za poljoprivrednike, potrošače, ruralne zajednice i okoliš.

Jačanje borbe protiv radikalizacije

U trećem stupu Što Europa ima za reći svijetu, snažna Europa. EDP ističe da su naš jedini saveznik i važan sugovornik Sjedinjene Države, dok s druge strane Rusija i njezina uloga u svijetu ne može biti zanemarena. Naglasili su i potrebu aktivnijeg angažmana sa zapadnim i istočnim susjedima kao i približavanje sjevernoafričkih i arapskih država Europi.

EDP ističe potrebu izgradnje modela za reguliranje i obranu cyber prostora, pozdravlja uspostavljanje Europske obavještajne akademije kako bi se postiglo stvaranje istinske Europske obavještajne agencije. Također, ističu i potrebu za jačanjem borbe protiv radikalizacije, kao i jačanjem kontrole vanjskih granica Europske unije, pri čemu, kako navode, ne smije biti pomutnje oko pojmova migracije i terorizma, priopćila je NS Reformisti.