PolitikaPreporučeno

Tražit ćemo ‘uništenje svakog agresora’: Revolucionarna garda

Iran će progoniti svakog agresora, čak i ako izvede ograničen napad, i tražiti njegovo uništenje, izjavio je u subotu glavni zapovjednik iranske Revolucionarne garde uslijed rasta napetosti nakon napada dronovima na “srce svjetskog tržišta naftom” u Saudijskoj Arabiji.

“Budite oprezni, ograničena agresija neće ostati ograničena,” rekao je general bojnik Hossein Salami u obraćanju javnosti na državnoj televiziji. “Mi smo za kažnjavanje i s njime ćemo nastaviti do potpunog uništenja svakog agresora.”

>>>Vojni savjetnik ajatolaha: prvi metak ispaljen u Zaljevu cijenu nafte diže iznad 100 dolara

Izjava stiže nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak odobrio slanje američkih postrojbi u Saudijsku Arabiju sa svrhom snaženja proturaketne obrane. Washington je krivnju za napade od 14. rujna svalio direktno na Iran koji odbacuje optužbe.

Pristup hrani i lijekovima

Iranski ministar vanjskih poslova u subotu je osudio novu rundu američkih sankcija koje su obuhvatile nacionalni razvojni fond i središnju banku, rekavši da one iranskom narodu uskraćuju pristup hrani i lijekovima.

>>>Kolabirala je trgovina između Njemačke i Irana: izvješće

“To je znak američkog očaja. Kad oni opetovano sankcioniraju iste institucije znači da su njihovi pokušaji da iranski narod bace na koljena ‘maksimalnim pritiskom’ neuspjeli,” izjavio je na javnoj televiziji šef iranske diplomacije Mohammad Javad Zarif. “To je također opasan i neprihvatljiv pokušaj da se iranskom narodu blokira pristup hrani i lijekovima,” dodao je prema citatu Reutersa.