Biznis i ekonomija

Trgovci iz UK spremni otpisati, spaliti robu vraćenu iz Unije | BBC

Trgovci iz Ujedinjenog Kraljevstva spremni su otpisati robu koju vraćaju kupci iz Europske unije, a dio ih razmišlja i o njezinom spaljivanju jer je ono jeftinije od povrata.

BBC doznaje da rastući broj britanskih luksuznih i premium brendova na kontinentu gomila proizvode uslijed novih carinskih naknada u primjeni od 1. siječnja.

>>>‘Nečujne’ i druge karakteristike trgovinskog sporazuma između Ujedinjenog Kraljevstva i Unije

Adam Mansell, šef UK Fashion & Textile udruge (UKFT) kaže da je trgovcima “jeftinije otpisati trošak, napustiti ili potencijalno spaliti robu, nego udovoljiti novim pravilima.”

Sitni tisak

Brojni europski kupci nakon brexita odustaju od preuzimanja robe naručene iz Ujedinjenog Kraljevstva jer ona dolazi s neočekivanom carinom uvjetovanom trgovinskim sporazumom između EU-a i UK-a.

“To je dio otkrivanja sitnog tiska u sporazumu,” rekao je Mansell. “Ako si u Njemačkoj i kupuješ robu iz UK-a, ti si kao njemački kupac uvoznik robe u Europsku uniju.”

“Tada ti na vrata pokucaju dostavljači i uruče fakturu za carinjenje koju trebate platiti da biste primili svoju robu. “

>>>Thierry Breton: brexit je tragedija

Značajan broj naručitelja na mjestu odustaje od kupnje i plaćanja dodatnih troškova, zbog čega se roba vraća u skladišta dostavljača. Prema posljednjim podacima statističkog portala Statista, uvođenje carina je rezultiralo povratom oko 30% naručene robe.

Papirologija

Mansell kaže da su trgovci iz Ujedinjenog Kraljevstva nakon vraćanja robe u skladišta na kontinentu suočeni s dodatnom carinskom papirologijom. Tu su “naknada za izvoz, uvozna pristojba, PDV, a ovisno o robi i dokument s pravilima o podrijetlu,” rekao je. “Brojni veliki biznisi nisu time ovladali, manje da ne spominjemo,” dodao je.

>>>3,000 kamiona čeka prelazak La Manchea, Lufthansa otvorila ‘zračni most’ za hranu | UK

BBC piše da je dobio uvid u dokumente prema kojima četiri velika trgovca luksuznom modom vraćenu robu gomilaju u Belgiji, Irskoj i Njemačkoj. Jedan od brendova bi za povrat na “Otok” trebao platiti gotovo 20,000 funti (170,150 kuna).