Biznis i ekonomijaPreporučeno

Trgovinski rat: Peking se neće povući ni centimetar

Kina je u petak rekla da neće trpjeti ucjene i upozorila na odmazdu ako američki predsjednik Donald Trump s 1. rujnom uvede carine od 10% na ostatak kineskog uvoza u SAD ukupne vrijednosti 300 milijardi dolara.

Izjava značajno odudara od dosadašnjeg, u javnosti odmjerenog i pomirljivog tona Kine u trgovinskim pregovorima i predstavlja oštru eskalaciju u ekonomskom ratu između najvećih svjetskih gospodarstava.

>>Sve carine Donalda Trumpa

“Peking se neće povući niti centimetar pod pritiskom iz Washingtona,” izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying. “Ako Amerika uvede ove carine Kina će poduzeti nužne protumjere da bi zaštitila nacionalnu jezgru i temeljne interese.”

Trump je jučer prenuo globalna tržišta iznenadnim prekidom krhkog primirja u trgovinskom prijeporu s Kinom. On je nonšalantno rekao da je za njega “OK” i ako se trgovinski odnosi prekinu.

>>>Trump prekinuo primirje, Kinu udario carinama koje ‘svijet vode u recesiju’

Burze su se nakon inicijalnog napada panike danas oporavile, ponajviše zbog ocjena analitičara da bi uvođenje carina moglo utjecati na monetarnu politiku Američke središnje banke koja je pod pritiskom Trumpa ovog tjedna smanjila kamatnu stopu na novac u financijskom sustavu, ali pritom i “iznevjerila” američkog predsjednika jer nije najavila agresivnije popuštanje.

S gledišta realpolitike, Trump vješto priprema pozornicu za raskošnu monetarnu politiku ususret predsjedničkim izborima u 2020. godini. Ukoliko uvede carine, Fed će biti prisiljen na agresivno popuštanje koje američki predsjednik u potrazi za drugim mandatom priželjkuje i priziva.