PolitikaPreporučeno

Trogir: predsjednik promišljao o dobru i zlu, novom dobu – trezvenom poslovodstvu

“Ovaj kraj treba posebno čuvati, ne zato što je ovdje bila antika i rana hrvatska država, nego zato što je jedan od onih prostora gdje se pokazuje koliko je čovjek u stanju živjeti u interakciji s prostorom i čuvati ga. Čuvajte ovaj prostor kao oči u glavi,” poručio je Predsjednik Republike Zoran Milanović vodstvu Grada Trogira na svečanoj sjednici Gradskog vijeća organiziranoj povodom obilježavanja Dana Grada.

Govoreći o položaju i ulozi Hrvatske danas u svijetu Predsjednik Republike slikovito je kazao da je “Hrvatskoj mjesto za stolom NATO-a i Europske unije”.

Foto: UPRH/Marko Beljan

“Tu trenutno imamo neke materijalne koristi, međutim, sjedimo za tim stolom kao i mnogi drugi koji možda imaju iluziju da u tome sudjeluju. A zapravo ne sudjelujemo u donošenju odluka jer se odluke donose daleko od tog stola, odluke koje nas obvezuju dugoročno s visokim kamatama. Odluke koje se tiču svjetskog mira, odnosa među narodima, poretka stvari, dobra i zla, nameće se prava stana povijesti, kriva strana povijesti. Te velike, suhoparne, grandiozne ideje nisu nikada bile u skladu i sinkronizirane s osjećajem ovog čovjeka ovdje,” pojasnio je predsjednik Milanović.

Trezvenost

Stoga je pozvao da trezveno i hladno promišljamo o svojim interesima u svijetu koji se već desetljećima mijenja.

Foto: UPRH/Marko Beljan

“U novoj podijeli karata mi na vrhu stola ne možemo sjediti, pod stol ne smijemo – odmaknut se od stola i gledati što se događa, čekati bolji trenutak, to svakako. Vrijeme velikih ideja i velikih borbi kakve smo poznavali je prošlo. Ovo je vrijeme za pametno, mudro, proračunato poslovodstvo. Hrvatska će trebati sve više ljude koji razmišljaju kao menadžeri, koji su odgojeni, dovoljno uzemljeni i svjesni onoga što jesu, ali isto tako i predani i odani zavjetu kojeg moraju odrađivati i čuvati od onih koji to prirodno žele, ne oružjem nego nekim drugim sredstvima. Jer ovo je krasna zemlja i do nje je jedino nama stalo, drugi nisu neprijatelji, ali nas ne vide,” zaključio je predsjednik Milanović.

Foto: UPRH/Marko Beljan

Uz predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Trogira Toni Zulim, gradonačelnik Grada Trogira Ante Bilić, potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac i župan Splitsko–dalmatinske županije i izaslanik predsjednika Vlade RH Blaženko Boban.

Uz predsjednika Milanovića bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić.

Grabancijaš priopćenja Ureda predsjednika Republike Hrvatske od javnog ili poslovnog interesa i značaja prenosi u izvornom obliku uz povremenu izmjenu naslova.

Comment here