Politika

Trudnica, 6 štićenika i 5 djelatnika Doma za starije među 16 oboljelih u Istri: COVID-19/12. srpanj

Ilustracija: Cropix/YouTube

U Istri je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i šest štićenika i pet djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu, izvijestio je u nedjelju ujutro županijski Stožer civilne zaštite.

U bolnici je do danas hospitalizirano 30 zaraženih osoba.

“Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u pulskoj Općoj bolnici uzeto je 211 uzoraka briseva te je ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđeno šesnaest pozitivnih”, rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

>>>Otkazan Motovunski i Pulski filmski festival, jazz festival u Grožnjanu: COVID-19

Dodao je da se kod tri osobe radi o kontaktu s već pozitivnom osobom, dvije su osobe pregledane na odjelu Hitnog bolničkog prijema pulske Opće bolnice radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19 dok je u Domu za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu, potvrđeno jedanaest pozitivnih briseva – šest je štićenika, a pet djelatnika.

Neslužbeno se doznaje kako je među novozaraženim i jedna trudnica iz okolice Pule.

>>>‘Sigurna Hrvatska’ potpuno otvorena američkim turistima o čijem ulasku u EU ‘nitko niti ne pomišlja’

“Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja. Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora dok se zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju redovno”, ustvrdio je načelnik Kozlevac dodavši kako je trenutno u Istri u samoizolaciji više d 150 osoba.

U bolnici je do danas hospitalizirano 30 zaraženih osoba.

>>>11 turista iz SAD-a ‘sletjelo u samoizolaciju’, među njima dvoje oboljelih: COVID-19/2. srpanj

Kozlevac je pozvao građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze.

“To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt”, poručio je Dino Kozlevac.