PolitikaPreporučeno

Trump američke središnje bankare nazvao ‘tupoglavcima’: monetarna politika

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je rekao da bi Federalne rezerve kamatne stope za financijski sustav trebale spustiti “na nulu ili niže” kako bi pomogle “refinanciranju našeg duga” i smanjile dugoročne troškove zaduživanja.

Trump, koji učestalo kudi monetarnu politiku američke središnje banke i špota šefa Feda, Jeromea Powella, kaže da SAD gubi “priliku koja se pruža jednom u životu”.

>>>Negativne kamatne stope: gdje, kako i zašto

“Imamo sjajnu valutu, snagu i bilancu … SAD bi uvijek trebale plaćati … najnižu stopu. Bez inflacije!,” napisao je svojim stilom na Twitteru. “‘Samo nam naivnost Jaya Powella i Federalnih rezervi  ne dopušta da činimo što čine druge zemlje. Priliku koja se pruža jednom u životu propuštamo zbog ‘Tupoglavaca'”.

Powell je prošlog petka ponovio da će Fed djelovati primjereno ekonomskim pokazateljima i monetarnom politikom nastaviti poticanje američke ekonomije. Trumpovi eratični napadi na središnju banku snaže jer polako gubi vremenski okvir u kojem bi opuštenija monetarna politika mogla potaknuti ekonomiju ususret predsjedničkim izborima u studenom iduće godine.

>>>Institut za upravljanje opskrbom potvrdio kontrakciju američke manufakture u kolovozu

Latencija između donošenja odluka o monetarnoj politici i njihova utjecaja u realnoj ekonomiji traje između 9 mjeseci i dvije godine. Ako govorimo o smanjenju kamatnih stopa, njihov učinak u realnoj ekonomiji može kasniti i do 18 mjeseci. Fiskalna politika ima manju zadršku.