Biznis i ekonomijaPreporučeno

Trump: europske tarife na Harleyje su jako nepravedne, mi ćemo uzvratiti istom mjerom

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je omekšao gledište o Harley Davidsonu, rekavši da su europske carine s kojima je suočen taj proizvođač rasnih motocikala “nepoštene”.

Davidson je jedna od kolateralnih žrtvi u transatlantskom carinskom prijeporu oko aluminija i željeza, tvrtka je naljutila Trumpa prošlogodišnjom najavom da će dio proizvodnje iseliti iz SAD-a kako bi izbjegla visoke carine u EU.

>>>Oštar pad profita i tmurne prognoze za njemačke dobavljače u autoindustriji

Predsjednik je tada pozvao na bojkot Harleya i zaprijetio da će američko tržište otvoriti stranim proizvođačima motocikala.

Tvrtka je u utorak objavila poslovne rezultate bolje od očekivanih, ali i ponovila da europske carine, prošlog lipnja povećane sa 6 na 31 posto, ozbiljno otežavaju poslovanje i štete rezultatima. Davidson kaže da će zbog trgovinskih trzavica u tekućoj godini izgubiti između 100 i 120 milijuna dolara.

Davidson kaže da će zbog trgovinskih trzavica u tekućoj godini izgubiti između 100 i 120 milijuna dolara.

“Harley Davidson se hrvao s tarifama u EU, trenutno na 31%. Oni su morali proizvodnju preseliti preko mora u nastojanju da otklone štete od tarifa koje će u lipnju 2021. biti povećane na 66%. To je tako nepošteno, mi ćemo uzvratiti istom mjerom!,” zacvrkutao je američki predsjednik na Twitteru u reakciji na vijesti o poslovanju tvrtke i padu profita od 27% na što uz europske utječu i mjere Kine.

>>>Radnici Harley Davidsona pregovaraju o kolektivnom, prekarnim ugovorima

EU i SAD su otvorile široku frontu u trgovinskim prijeporima, uključujući spor oko subvencija američkim i europskim proizvođačima aviona zbog kojeg su obje strane razmijenile prijetnje o carinama u iznosu od oko 20  milijardi dolara.

Trump traži novi mandat na dolazećim predsjedničkim izborima u 2020. i u subotu će boraviti u Wisconsinu gdje je sjedište Harley Davidsona.