Politika

Trump je lagao, izmislio telefonski poziv s Kinom: CNN

“Ja mislim da oni jako žele postići dogovor. Ja mislim da je to jučer bilo naglašeno. Vicepremijer Kine je napravio iskorak, on je rekao da želi vidjeti sporazum,” rekao je u ponedjeljak 26. kolovoza američki predsjednik novinarima na G7. “Što dulje oni čekaju, to će teže vratiti izgubljeno, ako se to uopće može vratiti. Ja mislim da oni nemaju izbora,” dodao je pa naveo kako su kineski dužnosnici zaduženi za trgovinske pregovore telefonski kontaktirali svoje američke parnjake radi postizanja sporazuma što je ohrabrilo burze.

>>>‘Umjetnost sklapanja poslova’: Trump tvrdi da Kini gori pod nogama, baš kao i SAD-u

Kina je tvrdnje o međusobnom kontaktu trgovinskih delegacija tijekom trajanja summita odbacila službeno i neslužbeno. Hu Xijin, urednik čitanog državnog tabloida Global Times, na Twitteru je napisao da nema spoznaje o kontaktu između pregovarača u posljednjim danima. “Kina nije promijenila svoju poziciju. Kina se neće urušiti pod pritiskom SAD-a,” napisao je.

>>>Od ponoći primjena novih američkih i kineskih carina, analitičari uočili ‘ukopavanje Pekinga’

Misterij oko poziva je riješio CNN čiji izvori kažu da je Trump “napuhao izjavu” kineskog premijera nepostojećim telefonskim razgovorom u nastojanju da potakne optimizam na američkim tržištima.

>>>Nema panike u paničnim potezima Trumpa