PolitikaPreporučeno

Trump: nećemo biti grubi prema Italiji, trgovina bi bila bolja ‘bez tereta Europske unije’

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu nakon sastanka s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom da Washington o trgovinskim pitanjima i prijeporima razgovara “s nekim novim ljudima” u Europi te se nada da će rasprave biti uspješne.

Mattarella je u službenom posjetu tražio izuzeće ili ublažavanje američkih carina koje na snagu stupaju s 18. listopadom i obuhvaćaju izvoz talijanskih poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od oko pola milijarde eura godišnje. SAD po stopi od 25 posto namjerava cariniti uvoz talijanskih sireva, mesnih prerađevina i alkoholnih pića.

>>>Sve carine Donalda Trumpa

Otvaranje nove fronte u za sve stranke iscrpljujućim trgovinskim ratovima koje Trumpova “Amerika na prvom mjestu” vodi s ostatkom svijeta stiže nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) Washingtonu dala zeleno svjetlo za nametanje carina u vrijednosti od 7.5 milijardi dolara kroz godinu dana zbog štete koje su subvencije europskih vlada Airbusu napravile američkoj konkurenciji.

Unija je suočena i s prijetnjom dodatnih carina na automobile i automobilske dijelove od 25% koje SAD nameće na temelju nacionalni sigurnosti. Njihovo je uvođenje već jednom odgođeno na šest mjeseci nakon razgovora šefa Europske komisije Jean-Claude Junckera i Trumpa, a novi “deadline” stiže 14. studenog.

Donald Trump i Sergio Mattarella
Donald Trump i Sergio Mattarella; Foto: Joyce N. Boghosian/White House

Trump je rekao da Rim podržava nastojanja Washingtona i Bruxellesa za postizanje šireg trgovinskog sporazuma s kojim bi se izbjegle dodatne carine. On je prema izvještaju Reutersa zalutao u potencijalno prijeporni teritorij sugerirajući da bi Italija mogla pospješiti bilateralnu trgovinu sa SAD-om kad bi bila slobodna od okova europskih pravila o takvim sporazumima.

“Bez tereta, nepoštenih kakvi jesu i nametnutih od Europske unije, mi bismo zapravo imali puno veću brojku od 70 milijardi dolara (robne razmjene) između Italije i Sjedinjenih Država,” izjavio je na konferenciji s Mattarellom.

>>>Američke carine od 25% zahvatile hrvatsko mljekarstvo i svinjogojstvo; školjke, voće i sokove

Trump je također sugerirao da će poslušati svog talijanskog kolegu oko carina za Italiju. “On misli da smo mi pomalo grubi prema Italiji, a mi ne želimo biti grubi prema Italiji. Mi to nikad nećemo napraviti. Stoga ćemo se u to snažno zagledati,” rekao je.

Ured trgovinskog predstavnika SAD-a je prilikom najave carina naveo da “vlasti SAD-a imaju autoritet povećati carine u svako vrijeme, ili izmijeniti pogođene proizvode. USTR će postojano procjenjivati ove carine na temelju razgovora s EU.”