Biznis i ekonomijaPreporučeno

Trump prekinuo primirje, Kinu udario carinama koje ‘svijet vode u recesiju’

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je najavio uvođenje novih carina od 10% na uvoz iz Kine u potezu koji pokriva robu u vrijednosti 300 milijardi dolara.

Najava je uslijedila nakon kraha u pregovorima i označava prekid krhkog primirja koje je potrajalo od svibnja.

>>>Njemački dužnosnik: Europa se mora pripremiti za sankcije, otvoreni trgovinski rat sa SAD-om

Američko tržište dionicama se povuklo uslijed napetosti, dok se cijena nafte sunovratila osam posto i zaustavila na razini od oko 61 dolara po barelu.

Brojni analitičari, uključujući stručnjake MMF-a i Morgan Stanleya, ranije su sugerirali da bi uvođenje danas najavljenih sankcija svijet moglo gurnuti u recesiju. MMF je procjenjivao da će postojeće carine globalni rast umanjiti za 0.2% u 2020. godini.

>>>Ako SAD proširi frontu u trgovinskom sukobu s Kinom svijet će završiti u recesiji: Morgan Stanley

“Trgovinski razgovori se nastavljaju, tijekom razgovora SAD će, počevši s 1. rujnom, nametnuti malu dodatnu carinu od 10% na ostatak 300 milijardi dolara vrijedne robe i proizvoda koji u našu zemlju dolaze iz Kine. To ne uključuje 250 milijardi dolara već ocarinjenih s 25%,” napisao je Trump na Twitteru.

Predsjednik je Kini zamjerio jer nije ispunila obećanje o većoj kupovini američkih poljoprivrednih proizvoda i kritizirao kineskog kolegu Xi Jinping jer Partija nije učinila više u suzbijanju prodaje snažnog i opasnog sintetičkog opioidnog fentanila.

>>>‘Vidljiva ruka’ Trumpa udarila manufakturu diljem Azije, potpirila strah od recesije

Najava je uslijedila nakon što se Trump konzultirao s američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom i ministrom financija Stevenom Mnuchinom o razgovorima u Šangaju povedenima u srijedu koji su opisani kao konstruktivni, ali bez konkretnih rezultata.

Trgovinski pregovori između SAD i Kine trpe impasse od svibnja kad je američka strana Kinu optužila da nema namjeru poštivati dogovorene obveze. Washington je udario visoke carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara, Peking je uzvratio udarac u eskalaciji prijepora.

>>>S globalnih burzi u svibnju izbrisano više od dva bilijuna dolara

Američki potrošači bi nove carine mogli osjetiti direktnije kroz cijene čitavog niza proizvoda, uključujući iPhone i drugu elektroniku, tenisice i igračke.

“Američka poslovna zajednica je iznenađena najavom novih carina,” rekao je Doug Barry, direktor za komunikacije US-China Business Councila. “Mi smo zabrinuti da bi današnje akcije Kineze mogle odvratiti od pregovaračkog stola.”