Politika

Trump razmišlja o kupnji Grenlanda: WSJ

Američki predsjednik Donald Trump u više se navrata raspitivao o potencijalu i izvedivosti kupnje autonomnog teritorija Danske, Grenlanda, piše u četvrtak Wall Street Journal citirajući neimenovane izvore prema kojima je predsjednik interes za akviziciju 2,166.086 km2 iskazao “s različitim stupnjevima ozbiljnosti”.

Ideja o američkom prisvajanju najvećeg otoka na svijetu nije nova, interes je prvi pokazao Državni tajnik William Seward u 1867., a Harry Truman ga je navodno pokušao kupiti 1946. godine.

Osoba koja je svjedočila jednom od proljetnih razgovora kaže da je Trump čuo kako Danska ima financijskih problema zbog subvencija za teritorij i rekao da razmišlja o kupnji Grenlanda. “Što vi dečki mislite o tome?,” upitao je. “Mislite li da bi to funkcioniralo?”. Izvor je za WSJ dodao da mu se činilo kako je riječ o demonstraciji moći a ne iskrenom pitanju, ali i da je Trump pokazao zanimanje za prirodna bogatstva Grenlanda.

>>>‘Trump je tabu’: ponajbolji karikaturist Kanade izgubio glavnog poslodavca

CNN je u odvojenoj komunikaciji s dva izvora iz Bijele kuće potvrdio interes američkog predsjednika i otkrio da je savjetovanje podijelilo analitičare i pomoćnike na pobornike i protivnike akvizicije.

Grenland je smješten između Atlantika na jugu i Arktičkog ocean na sjeveru. SAD na otoku s oko 55 tisuća stanovnika od 1951. godine ima zračnu bazu (Thule) sa sustavom ranog upozoravanja o lansiranju balističkih projektila iz Rusije.

Očekuje se službena reakcija Danske.

>>>Ideja o kupovini Grenlanda ‘konačni dokaz Trumpova ludila’ i druge reakcije Danske