PolitikaPreporučeno

Trump se raspitivao o zaustavljanju uragana bombardiranjem

Američki predsjednik Donald Trump se zabavljao idejom o korištenju nuklearnih i konvencionalnih bombi za zaustavljanje uragana na putu prema SAD-u, javio je u nedjelju Axios pozivajući se na izvore koji su sudjelovali na sastancima Nacionalnog vijeća sigurnosti (NSC).

Predsjednik je pitanja o izvedivosti scenarija postavio na brifingu o uraganima tijekom prve godine predsjedanja. “Oni se počinju formirati uz obalu Afrike, dok se kreću preko Atlantika mi ubacimo bombu u oko uragana i to ga poremeti. Zašto to ne možemo napraviti?” parafrazirao je izvor pitanje Trumpa.

>>>Trump razmišlja o kupnji Grenlanda: WSJ

Axios se našao i u posjedu memoranduma iz 2017. godine u kojem se opisuje drugi razgovor o bombardiranju uragana. Izvor koji je proslijedio dokument podcrtava da u njemu nema riječi “nuklearno”.

“Mi ne komentiramo možebitne privatne razgovore predsjednika s članovima njegova tima za nacionalnu sigurnost,” izjavio je stariji dužnosnik administracije na upit o sadržaju dokumenata i rasprava. “Njegova namjera – da se spriječi udar katastrofalnih uragana na kopno – nije loša. Njegov cilj nije loš,” dodao je drugi dužnosnik.

Ideja o korištenju nuklearnog oružja za ometanje uragana nije nova. Američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere je razmatrala koncept i zaključila da bi donio više zla nego koristi.

>>>Neograničeno zadržavanje migrantske djece u SAD-u

“Osim što to možda i ne bi promijenilo oluju, takav pristup zanemaruje problem radioaktivnih oborina koje bi se relativno brzo proširile s vjetrom i zahvatile kopnena područja izazivajući razorne ekološke posljedice. Nepotrebno je reći da to nije dobra ideja,” piše u informativnom članku agencije.