Tech

Tržišna vrijednost Arm Holdingsa određena na gotovo 60 milijardi dolara | IPO

Dionice britanskog dizajnera i proizvođača poluvodiča Arm Holdingsa s inicijalnom su javnom ponudom (IPO) u četvrtak skočile 10% više od tražene cijene i tržišnu vrijednost tvrtke odredile na gotovo 60 milijardi dolara.

“Ovaj pop ljude može učiniti gorljivijima oko drugih tržišnih IPO-a do kraja godine i u 2024.,” komentirao je Owen Lau, iskusniji analitičar Oppenheimera & Co..

Arm je od 2016. godine u većinskom vlasništvu japanske Softbank grupe koja je po preuzimanju većinskog udjela tvrtku povukla s burze.

Softbank je u posljednjim godinama pokušao kapitalizirati ulaganje, uključujući kroz partnerstvo s proizvođačem čipova Nvidia, no regulatori su osujetili takvo okrupnjivanje.

>>>Elon Musk zabrinut najavama Nvidije o preuzimanju nezaobilaznog Arma

Arm se kroz godine pozicionirao kao nezamjenjiv u ekosustavu tehnološkog hardvera jer su njegovi patenti i intelektualno vlasništvo jezgre današnjih čipova koji pogone gotovo svaki pametni telefon na svijetu, od Appleovih iPhonea do Samsungovih pametnih uređaja temeljenih na operativnom sustavu Android.

>>>Dow je u 2022. pao 9%, S&P 20%, Nasdaq 34%, STOXX 600 13%, MSCI 20% | New Year snapshot

Reuters piše da izlistavanje pogoduje i Nasdaqu koji je IPO “ukrao” Londonskoj burzi.

“Svaki put kad on (Nasdaq) dobije novu izlistanu tvrtku, on prihode može ubrati ne samo od izlistavanja, već i kroz druge usluge koje prodaje ovim komapnijama na njegovoj burzi,” rekao je Andrew Bond, generalni direktor i iskusniji fintech analitičar u Rosenblatt Securities.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here