Biznis i ekonomijaPreporučeno

Tržišta se klade na prvu negativnu kamatnu stopu u povijesti Engleske banke

Glavni ekonomist Engleske banke Andy Haldane; Foto: BoE

BoE se u koronakrizi našao sa suženim manevarskim prostorom, kamatna stopa je već na najnižoj razini u povijesti (0.1%) dok pojedine analize sugeriraju da se gospodarstvo suočava s najvećim poniranjem u posljednjih 300 godina.

Tržišta novcem u ponedjeljak kalkuliraju da će Engleska banka (BoE) prvi put u povijesti posegnuti za negativnim kamatnim stopama stvarajući pritisak na funtu čija je vrijednost jutros najniža u posljednja tri tjedna.

Kretanja su rezultat intervjua glavnog ekonomista banke, Andyja Haldanea, koji je tijekom vikenda za Telegraph sugerirao da krojači monetarnih smjernica na otoku razmatraju “desperado” opcije, uključujući kupnju škart obveznica i negativnu stopu.

>>>Suočena s ‘recesijom bez presedana’ Lagarde sugerirala spremnost za kupnju škarta

“Iako mi ne mislimo da su negativne kamatne stope kratkoročna mogućnost jer središnja banka ima još nekoliko metaka, komentari Haldanea otvaraju vrata takvom scenariju,” komentirao je za Reuters strateg za tržišta novcem pri londonskom MUFG-u, Lee Hardman.

BoE je, poput američkog Feda, do sada odbacivao usvajanje negativnih stopa za financijski sustav kakve koriste Europska središnja banka i Japanska banka zbog bojazni da će one otežati poziciju banaka i umjesto da osnaže, oslabiti njihov potencijal kreditiranja realne ekonomije.

>>>‘Daj mi nešto tog novca, ja želim taj novac’: Trump traži uvođenje negativnih kamata u SAD-u

Negativne stope za komercijalne banke djeluju u dva modaliteta čiji je cilj transmisija novca u realnu ekonomiju. U jednom središnjica naplaćuje prekonoćno parkiranja novca što bi, u teoriji ako ne i praksi, banke trebalo potaknuti na kreditiranje i investiranje. U drugom banke novostvoreni novac iz središnjica dobivaju po negativnoj stopi, što u suštini znači da su plaćene za njegovo uzimanje i plasiranje.

>>>Negativne kamatne stope: gdje, kako i zašto

U odnosu na druge, Engleska banka ima upečatljivu povijest otvorenog financiranja proračuna Ujedinjenog Kraljevstva stvaranjem novca, što je činila u vrijeme financijske krize i na što je spremna danas.