PolitikaPreporučeno

Tuđman, bivši agenti Udbe, region, 5 godina mraka… na predizbornom skupu KGK u Pleternici

Kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u subotu birače da na izborima 5. siječnja podupru novo hrvatsko zajedništvo i novo hrvatsko domoljublje, nasuprot onima koji žele podjele.

Na predizbornom skupu u Pleternici Grabar-Kitarović je rekla da su liderstvo i domoljublje danas potpuno izmijenjeni pojmovi te da “liderstvo ne znači sjediti po salonima i hodati po crvenim tepisima”.

>>>Grabar-Kitarović u Karlovcu: nisam ja tamo neka Kolinda, ja sam predsjednica – VIDEO

Novo, moderno domoljublje se 2020. mjeri privlačenjem investicija, razvojem kroz projekte, okupljanjem stručnjaka, povećanjem plaća i mirovina, reformom obrazovanja, plaćanjem poreza, čuvanjem granica, međunarodnim ugledom i poštovanjem na vanjskopolitičkom planu, a ne izolacijom, poručila je.

Dodala je kako se moderno domoljublje isto tako mjeri brigom o obespravljenima, invalidima, ugroženima, zlostavljanima, blokiranima i drugim ranjivim skupinama.

Hrvatsko domoljublje danas se mjeri i hrabrošću isticanja toga, ja sam Hrvat, Hrvatica ili hrvatska građanska i ne stidim se toga, jer Hrvatska nije mala država, možda po geografiji i broju stanovnika, ali srcem smo jedna od najvećih država na svijetu i budimo ponosni na to, istaknula je Grabar-Kitarović.

>>>Grabar-Kitarović podcrtala svoja postignuća: BONUS VIDEO

Istaknula je da je za postizanje tih novih rezultata Hrvatskoj potrebno zajedništvo te je pozvala građane na okupljanje kao što ih je 1990. godine okupljao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u svehrvatskoj pomirbi.

Okupimo se oko najvažnijih hrvatskih vrijednosti, za jaku i bolju Hrvatsku, hrvatsku obitelj, mladež, vjerske i moralne vrijednosti, Domovinski rat, branitelje, za hrvatsku budućnost, poručila je.

“Culej je barem bio iskren, i nije kalkulirao”.

Ivan Anušić

Dijele nas jer nas žele oslabiti

Ustvrdila je kako “ovih dana svjedočimo brutalnoj izbornoj kampanji  i napadima na najsvetije hrvatske vrijednosti” te da nas neki “dijele na Kolindine i Škorine birače, na lijeve i desne, Slavonce i Dalmatince”.

Dijele nas jer nas žele podijeliti i oslabiti. Nemojmo se dijeliti, to su sve naši birači, okupljeni oko vrijednosti koje nas spajaju, od predsjednika Tuđmana, do danas, istaknula je.

>>>Nova runda Tuđmana na predizbornom skupu Grabar-Kitarović u Karlovcu: VIDEO

Bez obzira na razlike, eventualnu razočaranost i ljutnju, vjerujem  kako smo svi okupljeni za jaku i domoljubnu Hrvatsku, i nećemo dopustiti onima koji nas dijele da zavladaju Hrvatskom, i vrate nas u beznađe, neizvjesnost, nesigurnost i kaos, rekla je.

Pozvala je birače da 5. siječnja izađu na izbore, i daju glas “za jaku Hrvatsku, okupljenu i bolju Hrvatsku koja zna, za novo moderno domoljublje 2020 godine”.

Penava: Milanović se odlučio za bivše agente Udbe; Hoće li ćirilićne ploče ponovno osvanuti u Vukovaru?

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je kako postoje dva vrlo jasna izbora, od kojih je jedan Kolinda Grabar Kitarović, od koje se mogu čuti poruke okupljanja, a s druge strane, sada već legendarna i katastroafalna poruka “ili mi ili oni”.

Sjetite se da se Zoran Milanović, u jednom osjetljivom trenutku za hrvatsku državu, kod ulaska u EU, između interesa hrvatske države i naroda i interesa udbaških agenata, preko “lex Perković”, odlučio za bivše agente Udbe, koji su danas pravomoćno osuđeni na višegodišnji ili doživotni zatvor, upozorio je Penava.

>>>‘Pokušaj formuliranja pobjedničke strategije’ rezultirao neprobavljivim spinom HDZ-a: flashback

Mi u Vukovaru svoju poziciju znamo, čvrsto je držimo i nećemo je pustiti i spremni smo te pozicije braniti po svaku cijenu. Ako je svima drugima svejedno, nama nije svejedno, hoćemo li ponovno morati ići protiv onih koji su uvodili ćirlićne ploče i hoće li ćirilične ploče ponovno osvanuti u Vukovaru, poručio je Penava.

Smatra kako su se nakon prvog kruga strasti smirile i da se treba suočiti se s jednostavnim odabirom.

Nemojte Hrvatskoj dozvoliti pet godina mraka i podjela, i povratka u region. Naša je predsjednica zaslužila još pet godina mandata, rekao je Penava.

Na skupu i zastupnik Stevo Culej

Uz brojne stranačke dužnosnike skupu je nazočio i saborski zastupnik Stevo Culej, koji je u prvom izbornom krugu podržao kandidata Miroslava Škoru, a nakon toga odlučio dati podršku Kolindi Grabar-Kitarović

Zamoljen da komentira promjenu Culejeva stava voditelj izbornog stožera HDZ-ove kandidatkinje Ivan Anušić je ocijenio kako je “Culej barem bio iskren, i nije kalkulirao”.

On je u pvom krugu jasno rekao da će dati podršku Miroslavu Škori, a nakon kristaliziranja kandidata za drugi krug, i uzimajući u obzir svjetonazorske razlike, odlučio je javno dati podršku Kolindi Grabar-Kitarović”, ocijenio je Anušić.

>>>U siromašnoj Hrvatskoj kampanja se rijetko bavila izazovima s kojima je zemlja suočena: AFP

Komentirajući Culejeve postupke Ivan Penava kazao je novinarima  “kako smo preskloni gledati što ne valja kod nekog drugoga i čekati njegove propuste” i da zbog toga gubimo iz vida ono što je bitno, a to je da se okupljamo oko temeljnih ideja, i da se oko njih ne dijelimo.

Što se tiče gospodina Culeja, događa se da smo zbog trenutnih stavova čovjeka u stanju okvalficirati ili bespovratno otpisati, a to je tako suprotno kršćanskom nauku, ocijenio je Penava.

Culej je novinarima izjavio kako je u svome govoru predsjednica sve rekla, sve što je bitno. Smatra kako nikada nije vrludao, da je na pravom putu još od 90-tih godina, te da srce i razum, moraju naći sinergiju.