Biznis i ekonomijaPreporučeno

Tunižani prosvjeduju protiv bijede: Gdje je šećer?

Ilustracija: Nicky ❤️🌿🐞🌿❤️/Pixabay

Stotine građana Tunisa nedjelju su provele u prosvjedu protiv siromaštva, visokih cijena i nestašice pojedinih temeljnih namirnica pozivajući vladu predsjednika Kaisa Saieda da ublaži gospodarsku i pronađe odgovore za političku krizu.

>>>Rekordni broj nacija koketira s bankrotom

Saied je prošle godine preuzeo vlast i raspustio parlament u potezu koji su njegovi protivnici i pojedini komentatori karakterizirali kao puč.

On je sada suočen s iscrpljenim erarom i poteškoćama u serviranju temeljenih građanskih usluga.

Oskudica

Inflacija se s godine na godinu popela za gotovo 9% dok je nestašica na policama trgovina sve uočljivija jer nema novaca za dio uvoza. Otežana je kupnja kruha, mlijeka, putra, ulja za kuhanje i riže.

>>>Prosvjedi protiv prozapadnjačke premijerke Moldavije | VIDEO

U siromašnoj tuniskoj četvrti Douar Hicher pojedini su prosvjednici u rukama držali kriške kruha, drugi su vikali: “Gdje je Kais Saied?”.

Ljutita mladež odlučila se na palež guma i blokiranje prometa u predgrađu Mornag potresenom samoubojstvom mladića čija obitelj kaže da se on objesio nakon što su mu vlasti zaplijenile vagu jer je voće na ulici prodavao bez dozvole.

Policija je na prosvjednike ispalila suzavac, ovi su odgovorili sloganima i kamenjem.

“Rad, sloboda i nacionalni dignitet!”, “Mi ne možemo podržati mahnito povećanje cijena!” i “Gdje je šećer!?” orilo se tijekom prosvjeda u Douar Hicheru.

>>>Rasplamsala se smrću djevojke potpaljena građanska pobuna u Iranu | VIDEO

Pojedini videozapisi podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju desetke kupaca kako se nadmeću za kilogram šećera čija nestašica traje već tjednima.

Patronat MMF-a

Analitičari procjenjuju da Tunis prolazi kroz najveću financijsku krizu u svojoj povijesti i njegova je daljnja sudbina usko vezana uz pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) čiji bi zajam trebao spriječiti anarhiju.

>>>Verisk: snaže rizici od europske zime nezadovoljstva

Vlasti su ovog tjedna cijenu boca s plinom prvi put u 12 godina povećale za 14%, dok su cijene goriva korigirane četvrti put od početka godine u skladu sa zahtjevima MMF-a.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters