Biznis i ekonomijaPreporučeno

Turbo optimizam njemačkih investitora u veljači | ZEW

Ilustracija

Moral njemačkih investitora u veljači se razvedrio iznad najoptimističnijih očekivanja, otkrila je u utorak anketa ekonomskog istraživačkog instituta ZEW-a.

Sentiment je sa 61.8 u siječnju, u veljači segnuo do 71.2 poena, nasuprot očekivanjima analitičara u anketi Reutersa o njegovom povlačenju na 59.6 boda. Najveća prognozirana vrijednost bila je 68.0.

>>>ZEW detektirao izrazito loše raspoloženje njemačkih investitora: veljača 2020.

“Stručnjaci na financijskim tržištima su optimistični oko budućnosti. Oni su uvjereni da će se njemačko gospodarstvo u roku od šest mjeseci vratiti na tračnice,” napisao je u pratnji rezultata ankete predsjednik ZEW-a, Achim Wambach. “Osobito se očekuje značajan oporavak potrošnje i malotrgovinskog prometa, u pratnji snažnije inflacije,” dodao je.

Revizija BDP-a

Optimizam je u utorak potpirilo i odvojeno izvješće Eurostata s revizijom inicijalnih procjena pada bruto domaćeg proizvoda u 19 članica europodručja.

Konačni rezultati pokazuju da je BDP eurozone u četvrtom tromjesečju 2020. s kvartala na kvartal pao za 0.6%, ili za 5% na godišnjoj razini. Prijašnja je procjena navela kontrakciju za 0.7% na kvartalnoj i 5.1% na godišnjoj razini.

>>>‘Dobro smo prošli’: raskošna fiskalna politika ublažila pad njemačkog BDP-a u 2020. | Destatis

U zadnjem je lanjskom kvartalu porasla i zaposlenost, za 0.3% na kvartalnoj razini nakon oporavka od 1% u trećem tromjesečju. Stopa je bila oko 2% niža nego u istom razdoblju 2019. godine.